Περιβαλλοντικά

Επιστολή απο την Φιλοζωική Ερετρίας ο Άργος – Απολογισμός του Εργου!

Απολογισμός έργου  –  Πρόσκληση Γενικής Συνέλευσης

Φιλοζωικό σωματείο Ερέτριας « Ο Άργος»

Τηλ. 6984427573       Email:info@filea.gr

Καθημερινά βλέπουμε στη πόλη μας αδέσποτα, κυρίως σκυλιά. Κινούνται ανάμεσά μας,  ψάχνοντας φαγητό ή τον ιδιοκτήτη που τα εγκατέλειψε. Άλλα είναι σε καλή κατάσταση,  άλλα υποσιτισμένα, άρρωστα.  Άλλα κυκλοφορούν σε αγέλες,  άλλα μας κάνουν χαρές και ψάχνουν ένα χάδι μας.

Αρκετοί τα λυπούνται, λιγότεροι τα βοηθούν, πολλοί γκρινιάζουν, άλλοι τα  φοβούνται και δυστυχώς αρκετοί φωνάζουν «τι θα γίνει, γιατί δεν τα μαζεύουν;», «Τι κάνει ο Δήμος; η φιλοζωική;», ή  ακόμα χειρότερα «γιατί δεν τα φωλιάζουν να ησυχάσουμε;»

 

Ας αντιμετωπίσουμε ρεαλιστικά τη κατάσταση όμως.

 • Εξοντώστε τα. Ας υποθέσουμε ότι εξοντώνουμε όλα τα σκυλιά σήμερα. Σε έξι μήνες, σε  ένα χρόνο δεν  θα ξαναμαζευτούν πάλι;  Και τον επόμενο χρόνο τα ίδια;  Και αν φωλιάζουμε και εξοντώνουμε ότι μας ενοχλεί, τι θα μας εμποδίζει αύριο να φωλιάσουμε το σκύλο του γείτονα που γαυγίζει το βράδυ, το γάτο που τα έκανε στον κήπο μας, τα πουλιά που κουτσούλησαν το καλοπλυμένο αμάξι μας,  το πρόβατο που «λέρωσε» το δρόμο ή έφαγε τα φυτά στο φράχτη μας, αλλά και με το παιδί που κάνει φασαρία το μεσημέρι, τον μπαμπά του που πάρκαρε στη θέση μας και τον θείο του που κάτι μας είπε και μας πρόσβαλε, τι θα κάνουμε;  Και  κάποια στιγμή , ποιος ξέρει, μπορεί και εμείς να «ενοχλήσουμε» κάποιον. Σε αυτή τη περίπτωση, θα μας άρεσε παρόμοια αντιμετώπιση από τον αγανακτισμένο συμπολίτη μας;
 • Μαζέψτε τα. Είναι μία λύση,  αλλά δυστυχώς μελέτες  δείχνουν ότι για ένα καταφύγιο σύγχρονο με τις προδιαγραφές του νόμου, απαιτούνται 250.000 Ευρώ για 100 σκυλιά. Και με μαθηματική ακρίβεια θα γεμίσει και μετά τι; Ας έχουμε σαν παράδειγμα τα καταφύγια στο Βασιλικό και στο δήμο Χαλκιδέων.

 

Ίδρυση Φιλοζωικής.

Στην πόλη μας  πριν έξι μήνες περίπου,  πολίτες που αγαπάνε  και προσπαθούν να βοηθήσουν αυτές τις ψυχές, που δικαιούνται αξιοπρέπεια στη  ζωή ή ακόμα και στο θάνατο, ίδρυσαν το φιλοζωικό σωματείο Ερέτριας « Ο Άργος».  Όπλα τους η προσωπική εργασία, και η οικονομική βοήθεια μελών και φίλων που σίγουρα δεν τους περισσεύουν, αλλά έστω και από το υστέρημά τους προσπαθούν να βοηθήσουν.

 

Τι πιστεύουμε σαν φιλοζωική.

 • Ότι  και να κάνουμε, αν δεν πάψουν οι πολίτες να εγκαταλείπουν τα κατοικίδια τους όταν τα βαρεθούν, αδυνατούν να τα συντηρήσουν ή δεν ικανοποιούνται με  τις «υπηρεσίες» τους πλέον, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. Η νοοτροπία των πολιτών, μπορεί να αλλάξει μόνο με ενημέρωση, διαπαιδαγώγηση των παιδιών στα σχολεία και έλεγχο των ιδιοκτητών (αν φροντίζουν ή προσέχουν τα κατοικίδια τους, ανεξέλεγκτες γεννήσεις, εγκαταλείψεις κλπ) ακόμα και με ποινές, εφαρμόζοντας σχετική νομοθεσία. Αν εφαρμοζόταν ο νόμος και έμπαινε  chip ταυτότητας  σε κάθε κατοικίδιο, πόσα λιγότερα ταλαιπωρημένα αδέσποτα θα υπήρχαν άραγε;
 • Τα αδέσποτα που κυκλοφορούν, πρέπει να είναι όλα στειρωμένα και εμβολιασμένα και να σιτίζονται ώστε να μην πολλαπλασιάζονται και να μην είναι επιθετικά. Ας μην ξεχνάμε ότι ενώ ο μέσος όρος ζωής ενός σκύλου σε σπίτι είναι πάνω από 10 χρόνια,  του αδέσποτου είναι 1,5 με 2 χρόνια.
 • Δημιουργία καταφυγίου άμεσα με αυστηρά λίγες θέσεις, για προσωρινή περίθαλψη άρρωστων ή ανίκανων να επιβιώσουν αδέσποτων.

Με τις προτάσεις αυτές πιστεύουμε ότι σταδιακά θα ελαττωθούν,  μέχρι να εκλείψουν τα αδέσποτα από την πόλη μας.

 

Η Δράση του σωματείου αυτούς τους έξι μήνες

 • Ξεκίνησε η παρουσία του σωματείου στις 7 και 8  Αυγούστου 2010.
 • Οργάνωσε  μια ημερίδα για τα αδέσποτα στις 13/10/2010 στο Λύκειο Ερέτριας και παρουσίασε τον σκοπό και τους στόχους του.
 • Εκτύπωσε 8.000 ενημερωτικά έντυπα που μοίρασε μέσα από τους λογαριασμούς νερού σε συνεργασία με το Δήμο και την Δ.Ε.Υ.Α.Ε.
 • Ξεκίνησε πρόγραμμα στειρώσεων. Μέχρι σήμερα η φιλοζωική έχει στειρώσει  21 αδέσποτα κυρίως θηλυκά  (ένα θηλυκό σκυλί μπορεί να γεννήσει κατά μ.ο. 8 κουτάβια δύο φορές το χρόνο ) άρα 20 x 8 x 2 =320  νέα αδέσποτα λιγότερα στη πόλη μας τον χρόνο. Πρόσφατα ξεκίνησε πρόγραμμα στειρώσεων και για τα αρσενικά.
 • Έχει δώσει για υιοθεσία 35 αδέσποτα με  χαρτιά υιοθεσίας και έλεγχο των ιδιοκτητών.
 • Έχει περιθάλψει τραυματισμένα αδέσποτα και έχει εμβολιάσει αρκετά ακόμα.
 • Έχει επέμβει σε περιπτώσεις εγκληματικών πράξεων, πυροβολισμούς, φόλες, εγκατάλειψη κλπ κατοικίδιων.
 • Φροντίζει όσο μπορεί να ταΐζει τα αδέσποτα ώστε να μην  δημιουργούν προβλήματα λόγω ασιτίας.
 • Επιδιώκει συνεργασία με την κατά το νόμο  υπεύθυνη για τα αδέσποτα Δημοτική αρχή,  με άλλες ομάδες του τόπου μας,  κυνηγετικό σύλλογο, κτηνοτρόφους, τον περιβαλλοντικό και τους πολιτιστικούς – εξωραϊστικούς συλλόγους κ.α.  για να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο τρόπο το πρόβλημα που προσβάλει τον πολιτισμό μας και  διασύρει τον τόπο μας λόγω τουρισμού στο εξωτερικό.

 

Τα έσοδά μας μέχρι σήμερα προέρχονται αποκλειστικά από εισφορές μελών- φίλων, έσοδα από Bazaar  και πώληση ημερολογίων με φωτογραφίες που προσέφεραν μαθητές  των Δημοτικών.

 

Στις 26 Μαρτίου, κάνουμε  την πρώτη μας γενική συνέλευση και εκλογές.

Καλούμε όλους του πολίτες που θέλουν να βοηθήσουν είτε σαν μέλη είτε σαν φίλοι, να έρθουν να συζητήσουμε,  να ακούσουμε τις προτάσεις τους και να επιλέξουμε το νέο Δ.Σ..

Πιστεύουμε ότι κάναμε μία δυναμική αρχή αλλά χρειάζεται το ενδιαφέρον και η βοήθεια  και στήριξη των πολιτών για  να γίνουν πολύ περισσότερα.  Μέσα σε αυτή την δύσκολη  συγκυρία για τον τόπο μας ας κρατήσουμε τουλάχιστον την ανθρωπιά μας.

Ερέτρια 09-03-2011

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *