Πολιτιστικά

Παρουσίαση του βιβλίου Ερέτρια – Νέα Ψαρά στον Παπασωτηρίου!

Ο πολυχώρος Παπασωτηρίου διοργάνωσε μια εξαιρετικού ενδιαφέροντος εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου “Ερέτρια-Νέα Ψαρά”  το Σάββατο που μας πέρασε στις 14/5.

Το βιβλίο γράφτηκε με την αιγίδα της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ερέτρια, η οποία για πάνω απο πενήντα χρόνια συνεισφέρει σημαντικά στον πολιτισμό της Ερέτριας.

Στην εκδήλωση παρόντες ήταν και πάρα πολλά επίσημα πρόσωπα, όπως ο υπουργός τεχνολογίας και πολιτισμού της Ελβετίας, ο Δήμαρχος κος Βελέντζας , η πρώην Δήμαρχος κα Αλημπατέ και εκπρόσωπος της εφορείας αρχαιοτήτων  Χαλκίδας.

Την εκδήλωση άνοιξαν  κύριος Pierre Ducrey τέως Διευθυντής της Αρχαιολογικής Σχολής στην Ερέτρια, οποίος τόνισε οτι παρόλο που συνήθως δίνουμε βάση στην αρχαία ιστορία της Ερέτριας, ωστόσο υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία για την νεότερη ιστορία της επίσης.

Στην συνέχεια ο Κος Ducrey  έδωσε τον λόγο στον Ελβετό υπουργό ο οποίος δήλωσε λάτρης της Ερέτριας τόσο της Αρχαίας όσο και της σύγχρονης καθώς έμεινε πολύ εντυπωσιασμένος απο το ανάγλυφο και τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας.

Το λόγο πήρε έπειτα ο κος Βελέντζας ο οποίος δήλωσε οτι πράγματι πολλά και σημαντικά πράγματα έγιναν κατα την συγχρονη περίοδο της πόλης μας όπως ο πολεοδομικός σχεδιασμός και η χωροθέτηση της. Για πολλά πράγματα που βλέπουμε να συμβαίνουν γύρω μας σήμερα είναι υπέυθυνη εκείνη η περίοδος, για παράδειγμα η εκκλησία της Παναγίας  Παραβουνιώτισσας βρίσκεται στον χώρο ακριβως που είχε απο τότε οριστεί.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον χαιρετισμό και του συγγραφέα του βιβλίου Κου Ferdinand Pajor, ο οποίος μίλησε για τα στοιχεία που συνέλλεξε κατα την ερευνα του για την συγγραφή του βιβλίου και τις δυσκολίες που συνάντησε.

Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στον Κο Pajor για την υπομονή και τον ζήλο που επέδειξε ωστε το βιβλίο αυτό να αποτελέσει μια πραγματικότητα και μια κεφαλαιοποιημένη γνώση-κληρονομία για την πόλη μας.

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο και σίγουρα αξίζει μια θέση στην βιβλιοθήκη μας.

One Reply to “Παρουσίαση του βιβλίου Ερέτρια – Νέα Ψαρά στον Παπασωτηρίου!

  1. Διαβασα το αρθρο σας για την παρουσιαση του βιβλιου για την Ερετρια……αλλα καλοι μου Ανθρωποι…μη μου πειτε οτι ο Ελβετος Υπουργος εντυπωσιαστηκε απο τα ξυλινα και πλαστικα κιοσκια της παραλιας……ειναι και αυτα μεσα στις αναγλυφες και <> της Ερετριας…….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *