Θεσσαλονίκη: Σήμερα η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Φιλόθεου – Το πρόγραμμα της τελετής

Σήμερα Σάββατο 25 Νοεμβρίου πραγματοποιείται η τελετή ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, κ. Φιλόθεου.

Η τελετή θα γίνει στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, στις 17.00 το απόγευμα όπου αναμένονται πλήθος πιστών καθώς και επωνύμων, υπό την λειτουργία του Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα. Παρών θα είναι και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Υπενθυμίζεται πως ο επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο με 77 ψήφους νέος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης. Ήταν αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου. Ο κατά κόσμον Θεοχάρης Θεοχάρης γεννήθηκε στις 9 Ιουλίου 1977 στη Χαλκίδα.

Στην ημέρα ενθρόνισής του το παρών θα δώσει και ο Παναγιότατος Μητροπολίτης κ. Άνθιμος, ο οποίος μάλιστα θα παραμείνει στο Επισκοπείο και μετά την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Φιλόθεου.

Στην ενθρόνιση του νέου ποιμενάρχη της Θεσσαλονίκης τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης. Επίσης, αναμένεται να παραστούν ο υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, εκλεγμένοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, μητροπολίτες από τη Βόρεια Ελλάδα, αντιπροσωπεία από το ‘Αγιο Όρος, εκπρόσωποι στρατιωτικών αρχών και πλήθος πιστών.

Η υποδοχή του κ. Φιλόθεου θα γίνει από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και τον Μητροπολίτη Βαρνάβα, ενώ η ενθρόνιση θα περιλαμβάνει προσφωνήσεις, καθώς και λόγο από τον νέο Μητροπολίτη. Η τελετή θα γίνει παρουσία των τοπικών αρχόντων.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την ενθρόνιση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση:

«Σύμφωνα μὲ τὸ πρόγραμμα ποὺ ἔχει ἀνακοινωθεῖ, τὸ διήμερο 25 καὶ 26 Νοεμβρίου 2023, θὰ λάβουν χώρα οἱ πανηγυρικὲς ἐκδηλώσεις μὲ ἀφορμὴ τὴν Ἐνθρόνιση τοῦ νέου Ποιμενάρχου μας καὶ ἀναλυτικά:

Σάββατο, 25η Νοεμβρίου 2023 – Καθεδρικὸς Ἱερὸς Ναὸς τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίας.

5:00 μ.μ.: Ἀκολουθία τῆς Ἐνθρονίσεως, παρουσίᾳ τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν & πάσης Ἑλλάδος κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ.

Κυριακὴ, 26η Νοεμβρίου 2023 – Προσκυνηματικὸς Ἱερὸς Ναὸς Ἁγίου Δημητρίου – Πολιούχου.

07:00 π.μ.: Ἀκολουθία τοῦ Ὄρθρου καὶ Ἀρχιερατικὸ Συλλείτουργο, προεξάρχοντος τοῦ Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. ΦΙΛΟΘΕΟΥ.

Σημειώνεται ὅτι, ὁ Παναγιώτατος θὰ δεχθεῖ τὶς εὐχὲς κλήρου καὶ λαοῦ, τὴν Κυριακὴ 26η Νοεμβρίου μετὰ τὸ πέρας τῆς Θείας Λειτουργίας, ἐντὸς τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ τοῦ Πολιούχου Ἁγίου Δημητρίου.

Προσκαλεῖσθε ὅλοι νὰ συμμετάσχετε στὶς ἱστορικὰ μοναδικὲς αὐτὲς Ἐκδηλώσεις τῆς τοπικῆς μας Ἐκκλησίας».

Τα μέτρα της Τροχαίας

Για την ενθρόνισή του αναμένεται πλήθος πιστών και ειδικά μέτρα της αστυνομίας. Ειδικότερα, ανακοινώνεται από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης ότι, στο πλαίσιο Ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κκ. Φιλόθεου, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας και λόγω αναμονής πλήθους πιστών, για την καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας, τα λεωφορεία με κατεύθυνση προς τον Ιερό Ναό, θα ακολουθήσουν δρομολόγιο μέσω των οδών Εγνατίας – Εθνικής Αμύνης – Τσιμισκή, ενώ η αποβίβαση των πιστών θα πραγματοποιείται στη συμβολή των οδών Τσιμισκή με Αγίας Σοφίας.

Επιπλέον, για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων και κυκλοφοριακής συμφόρησης, τα λεωφορεία μετά την αποβίβαση των πιστών, θα κινηθούν μέσω των οδών Σαλαμίνος – Ναυάρχου Κουντρουριώτου και ακολούθως θα σταθμεύσουν εντός του Λιμένα Θεσσαλονίκης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Share

Επικοινωνία

Email: info@evia-press.gr

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6941431497

Αφήστε μας το μήνυμα σας σε αυτό το τηλέφωνο και ένας συνεργάτης μας θα σας καλέσει άμεσα

spot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα Θέματα
Σχετικά

Εορτολόγιο 23 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Τρίτη 23 Απριλίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του...

Ακάθιστος Ύμνος: Γιατί στέκονται όρθιοι οι πιστοί

Σήμερα Παρασκευή - πέμπτη εβδομάδα των Χαιρετισμών - ψάλλεται...

Eύβοια: Ολοκληρώθηκε η αλλαγή των αμφίων του Αγίου Ιωάννη του Ρώσσου (φώτο)

Ο Άγιος είχε ζητήσει ο ίδιος την αλλαγή των...