Περιβαλλοντικά Πολιτικά

Αντιδράσεις από την Τοπική κοινότητα Αμαρύνθου για τον σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων.

 

Τα σχολιανά του φαίνεται πως ακούει τον τελευταίο καιρό ο Δήμαρχος, από πολλούς δημότες  της Αμαρύνθου για την δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης και «Όρχου» οχημάτων στην περιοχή «Άγιος Δημήτριος».

ΟΙ κάτοικοι της Αμαρύνθου και ιδιαίτερα οι έχοντες ιδιοκτησία στην περιοχή ανησυχούν ιδιαίτερα για την υποβάθμιση από την δημιουργία του σταθμού μεταφόρτωσης. Υπάρχει ο φόβος μήπως εναποτίθενται μόνιμα τα απορρίμματα της περιοχής με όλα τα επακόλουθα όπως μόλυνση και μυρωδιές  όπως έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν σε άλλες περιοχές. Ακόμη ανησυχία υπάρχει αν αυθαίρετα ο καθένας θα μπορεί ασύδοτα να αφήνει τα σκουπίδια ή τα μπάζα του όπου νομίζει στην γύρω από τον σταθμό περιοχή. Άλλοι φοβούνται ακόμη και το ενδεχόμενο πυρκαγιάς από εμπρησμό ή από αυτανάφλεξη όπως επίσης έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν.

Η αλήθεια είναι βέβαια πως οι φόβοι του κόσμου είναι δικαιολογημένοι όχι επειδή στην πραγματικότητα ενέχεται κάποιος κίνδυνος αλλά επειδή η πολιτεία έως τώρα υπήρξε παντελώς αναξιόπιστη στις δεσμεύσεις και τις αναγγελίες της. Με αποτέλεσμα οποιαδήποτε πληροφορία προέρχεται από επίσημα χείλη να αντιμετωπίζεται με πολύ μεγάλη δυσπιστία και καχυποψία.

Ο σταθμός μεταφόρτωσης είναι πραγματικά μια απόλυτα καθαρή λύση που δεν απειλεί να μολύνει στο ελάχιστο το περιβάλλον και αυτό είναι πολύ ευκολο να το διαπιστώσει κανείς, παρατηρώντας σταθμούς μεταφόρτωσης που λειτουργούν σε πολλά σημεία ανά την ελλάδα και ανά τον κόσμο ακόμη και μέσα στις μεγαλουπόλεις και μάλιστα πολλές φορές κανείς, περνώντας απέξω, δεν παίρνει «μυρωδιά» και μεταφορικά και κυριολεκτικά.

Είναι απλά ένας χώρος όπου τα απορρίμματα συμπιέζονται ώστε να αφαιρείται ο κενός χώρος, με αυτό τον τρόπο μπορούν να χωρέσουν μέσα σε ένα φορτηγό που τα μεταφέρει προς τον Χ.Υ.Τ.Α Χαλκίδας αντι για ένα φορτίο, τέσσερα ή και πέντε. Αυτό σημαίνει πως αντι για πέντε δρομολόγια προς τον Χ.Υ.Τ.Α. γίνεται ένα μόνο! Εύκολα κανείς μπορεί να αναλογιστεί την οικονομία στα καύσιμα και στα εκπεμπόμενα αέρια προς την ατμόσφαιρα. Επιπλέον δεν υπάρχουν υγρά που διαφεύγουν προς τον υδροφόρο ορίζοντα διότι συλλέγονται προσεκτικά, άρα αποφεύγονται και οι μυρωδιές.

Επιπρόσθετα, αξίζει να σημειωθεί ότι ο χώρος που διαθέτει ο Δήμος στην θέση Αγιος Δημήτριος αποτελεί κληροδότημα και βρίσκεται σε ιδανική απόσταση ώστε να εξυπηρετεί όλες τις γύρω περιοχές. Στον ίδιο χώρο θα δημιουργηθεί και αμαξοστάσιο για όλα τα οχήματα του Δήμου ώστε να συντηρούνται και να φυλάσσονται συνολικά και με πιο οικονομικό τρόπο αντί να είναι εκτεθειμένα. Άλλωστε είναι πρόσφατο και το περιστατικό οπου εκλάπησαν μέρα μεσημέρι δυο οχήματα φορτηγά του Δήμου.

Ο Δήμαρχος Κος Βασίλης Βελέντζας, διευκρίνισε πως ο χώρος θα φυλάσσεται σε 24ωρη βάση και θα είναι απόλυτα ελεγχόμενος με μαντρότοιχο δυόμιση μέτρων και με παρακολούθηση από κάμερες, ώστε να αποφευχθεί κάθε περίπτωση δολιοφθοράς και αυθαιρεσίας.

Όπως και να έχει πάντως ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι καθώς ο σταθμός μεταφόρτωσης είναι «κινητός» (στην ουσία έχει το μέγεθος μιας μεγάλης νταλίκας) οποτεδήποτε η γυ΄ρω περιοχή αναπτυχθεί και υπάρχει σημαντική όχληση, θα μεταφερθεί σε άλλη τοποθεσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο περιβαλλοντικός σύλλογος Ερέτριας «Ο Αχινός» χαιρέτησε θετικά την δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης, κάτι που αποτελεί χρόνιο αίτημα του συλλόγου, ενώ επεσήμανε την ανάγκη για ακόμη πιο συγκροτημένη στρατηγική στο θέμα της ανακύκλωσης με την συμμέτοχη και του σχολείου.

Απρόσμενα και αδικαιολόγητα αρνητική ήταν η τοποθέτηση της αντιπολίτευσης η οποία διαφώνησε με την χωροταξική τοποθέτηση και ότι ίσως θα μπορούσαμε  να το τοποθετήσουμε κάπου αλλού ενδεχομένως αγοράζοντας κάποιο άλλο οικόπεδο, κάτι όμως που θα οδηγούσε στο να χαθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης, φαίνεται πως μερικές φορές διαφωνούμε για να διαφωνούμε ακόμη και αν αυτό μας στρέφει ενάντια στο γενικότερο συμφέρον της πόλης μας.

Εν κατακλείδι το έργο της δημιουργίας σταθμού μεταφόρτωσης και «όρχου» οχημάτων κρίνεται μάλλον απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης και οι όποιες αντιδράσεις από την πλευρά των Αμαρυνθίων φίλων μας θα είχαν καταλαγιάσει αν υπήρξε από πρίν μια εκτενής ενημέρωση με οπτικοακουστικό τρόπο (προβολή φωτογραφιών και συζήτηση) στην τοπική κοινωνία, πράγμα το οποίο δεν έκανε ο Κος Δήμαρχος ούτε ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Κος Ραγιάς.

2 Replies to “Αντιδράσεις από την Τοπική κοινότητα Αμαρύνθου για τον σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων.

  1. Ο κόσμος της Αμαρύνθου ενημερώθηκε άμεσα από την πρώτη στιγμή, με άρθρο και φωτογραφία παρόμοιου σταθμού,το οποίο έδωσε ο αντιδήμαρχος κος Χρήστος Ραγιάς στον Δημοσιογράφο κο Παθούλα Χρήστο,όταν ο τελευταίος ήταν παρών στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Άμεσα δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Ευβοική Γνώμη, αμέσως μετά την έγκριση του σχετικού θέματος από το δημοτικό συμβούλιο. Μπορείτε να αναζητήσετε το σχετικό δημοσιευμένο άρθρο από την συγκεκριμένη εφημερίδα. Επίσης στο δημοτικό συμβούλιο, επιδείχθηκε σε σχέδιο και φωτογραφία παρόμοιου σταθμού, για να ενημερωθούν και οι δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά και όσοι δημότες ή μη έχουν ενεργή συμμετοχή στα δρώμενα. Θα παρακαλούσα το site σας, εαν θέλει να του δοθεί σχετική φωτογραφία, σχέδιο του ΣΜΑ ή οποιεσδήποτε άλλες πληροφορίες, και να βοηθήσει στην ενημέρωση του κοινού, να ζητήσει από το δήμο και τον αντιδήμαρχο κο Χρήστο Ραγιά το σχετικό υλικό.
    Να παρατηρήσω πέραν τον ανωτέρω ότι το κείμενό σας είναι απόλυτα σωστό και ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
    Να σας ενημερώσω ότι σήμερα 22-11-2011 παραβρέθηκαν στην πρώτη συνεδρίαση στη Λαμία για την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ Στερεάς Ελλάδας Ο Δήμαρχος Ερέτριας κος Βασίλης Βελέντζας και ο αντιδήμαρχος ποιότητας ζωής κος Χρήστος Ραγιάς.

    1. Κυριε Ραγιά, είναι σαφές οτι κάνετε πολύ καλή δουλειά σε πολλούς τομείς, όμως δεν κανατε απευθείας ενημέρωση με τους ενδιαφερόμενους, κατοίκους της Αμαρύνθου ωστε να ενημερωθούν οτι προκειται για ένα χρηστό έργο, αντι να θίγεστε, παραδεχτείτε μια φορά οτι ήταν παράλειψη σας ή οτι δεν το σκεφτήκατε δεν είναι κακό, όλοι κάνουμε λάθη.Σας ενημερώνουμε επίσης οτι η μεγάλη “δωρεάν” εφημερίδα του Καλλικρατικού Δήμου Ερέτριας που κυκλοφορεί σε μεγάλη κλιμακα (6000 αντιτυπα) είναι η Ερετριαpress, σας θυμίζουμε επίσης οτι είμαστε το μόνο τοπικό μέσο με παρουσία σε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια.

      Φιλικά Ερετριαpress

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *