Πολιτικά

Απολογισμός ενός έτους για τον Δήμο Ερέτριας.

Την ανάγκη να επικοινωνήσει με τον κόσμο της Ερέτριας για το μέχρι τώρα έργο του στο διάστημα του ενός χρόνου που έχει αναλάβει την εξουσία ο Δήμαρχος Βασίλης Βελέντζας και η ομάδα των συνεργατών του. (Λεπτομέρεια που αξιζει να σημειωθεί οτι για την ίδια την πόλη της Ερέτριας δεν υπάρχουν έργα οδοποιίας ή άλλες μεγάλες δαπάνες ή έργα.)

Σας παραθέτουμε αυτούσιο παρακάτω το Δελτίο τύπου.

 

19 Ιανουαρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την  Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, το γνωστό σε όλους μας πρόγραμμα  «Καλλικράτης»  κατά τον οποίο ο δήμος Ερέτριας δεν αναλώθηκε μόνο στη δημιουργία και στη λειτουργία των νέων δομών,  αλλά και στην τακτοποίηση των οικονομικών, στον εξορθολογισμό των δαπανών και στο σχεδιασμό μεγαλόπνοων έργων που θα δώσουν νέα προοπτική στην περιοχή μας και θα έχουν θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Παρά το ότι οι δυσκολίες ήταν πολλές κυρίως λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης των δήμων που προβλέπει ο Καλλικράτης, ο δήμος Ερέτριας κατάφερε να εντάξει δύο προγράμματα στο ΕΣΠΑ, να υλοποιήσει έργα σε όλη την περιφέρεια του δήμου και να σχεδιάσει νέα.

Συγκεκριμένα, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το πρόγραμμα αποχετευτικού δικτύου και επεξεργασίας λυμάτων στην Αμάρυνθο που αγγίζει τα 18.000.000 ευρώ και το οποίο δημοπρατείται μέσα στον Ιανουάριο.

Μέχρι το τέλος του 2012 αναμένεται να ολοκληρωθεί η μελέτη για τον βιολογικό καθαρισμό και το αποχετευτικό δίκτυο της Ερέτριας, έργο το οποίο ξεπερνάει τα 8.000.000 €. Το έργο, που εντάχθηκε και αυτό στο ΕΣΠΑ, προβλέπει την αγορά οικοπέδου έναντι 60.000 € στο οποίο θα στεγαστεί η μονάδα. Ως ανταποδοτικό όφελος θα παρέχεται  νερό για άρδευση στις γειτονικές περιοχές.

Επίσης, έχει ενταχθεί ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον Άγιο Δημήτριο Αμαρύνθου. Το έργο κοστολογείται περίπου στο 1.000.000 ευρώ και αναμένεται να δημοπρατηθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2012.

Για τη δημιουργία αποχετευτικού δικτύου και βιολογικού καθαρισμού στη Σέτα, ο δήμος Ερέτριας έχει κάνει αίτηση για την  ένταξή του στο ΕΣΠΑ.  Κοστολογεί δε το έργο στο 1 εκατ. Ευρώ περίπου.

Μεγαλόπνοο είναι και το σχέδιο για μεταφορά των υδάτων της περιοχής της Σέτας στο Γυμνό, με τη δημιουργία μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού (θα πουλά ρεύμα στη ΔΕΗ) και διυλιστηρίου που θα παρέχει νερό υψηλής ποιότητας για ύδρευση όλου του Δήμου. Μεταξύ άλλων προβλέπεται να δημιουργηθεί υδροταμιευτήρας ο οποίος θα συλλέγει 110.000.000 κυβικά μέτρα νερού το χρόνο και θα καλύπτει τις ανάγκες υδροδότησης 15.000 κατοίκων. Μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα ολοκληρωθεί η μελέτη που θα ορίζει αφενός τη χωροθέτηση του έργου και αφετέρου τους περιβαλλοντικούς όρους. Το έργο αναμένεται να κοστίσει περί τα 12 εκατ. ευρώ και ο δήμος κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να το εντάξει στο ΕΣΠΑ.

Για πρώτη φορά είναι υπό αξιολόγηση για ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, μελέτη και σχέδιο ανάπλασης της Γυμνού. Η αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου και η ολοκληρωμένη μελέτη ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής περιλαμβάνει έργο περίπου 1.000.000 €.

Ο γενικός πολεοδομικός σχεδιασμός της Ερέτριας έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, ενώ έχουν ανατεθεί οι απαραίτητες μελέτες (Γεωλογική, Περιβαλλοντική) για   να «ξεπαγώσει» και να ολοκληρωθεί και ο αντίστοιχος της Αμαρύνθου.

Υπό εκκαθάριση είναι το Νησί των Ονείρων. Πρόκειται για ένα στολίδι για τον δήμο Ερέτριας, το οποίο πρέπει να επαναλειτουργήσει. Ο δήμος βρίσκεται σε επαφές με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού, προκειμένου να αξιοποιηθεί προς όφελος της Ερέτριας.

Για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου αναμένεται να ενταχθούν έργα και να διατεθούν:

-275.000 για τον περιφερειακό δρόμο που ενώνει την Αμάρυνθο με το Γυμνό.

-615.000 για την ασφαλτόστρωση του δρόμου από Σέτα προς Μετόχι.

-135.000 για ασφαλτοστρώσεις στην Αμάρυνθο.

– 38.000 για ασφαλτοστρώσεις στη Σέτα.

– Επίσης έχουν γίνει πλακοστρώσεις και ασφαλτοστρώσεις στην Άνω Βάθεια.

Στα  μεμονωμένα έργα περιλαμβάνονται:

– Η επισκευή και επέκταση των κιγκλιδωμάτων σε ολόκληρη την παραλία της Αμαρύνθου. Επίσης γίνεται αλλαγή του φθαρμένου δαπέδου.

– Η δημοπράτηση του έργου αναμόρφωσης του κτηρίου του πνευματικού κέντρου και η δημιουργία αίθουσας δημοτικού συμβουλίου στην Ερέτρια.

– Το βάψιμο του Γυμνασίου και Λυκείου Αμαρύνθου έναντι 23.000 ευρώ.

– Η Επισκευή του πεζόδρομου της Αρχαίου Θεάτρου στην Ερέτρια (12.000 € και 60.000 €).

– Η μεταφορά αρμοδιοτήτων και ενεργοποίηση του Λιμενικού Ταμείου στο Δήμο, που είναι θέμα εβδομάδων όπως είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΣ κ. Αθανάσιος Ξηρός κατά τη συνάντηση που είχαν με το δήμαρχο Βασίλη Βελέντζα.

Καθοριστικός παράγοντας για την περεταίρω ανάπτυξη του δήμου είναι το γεγονός ότι κατάφερε να αποκτήσει διαχειριστική επάρκεια η οποία του δίδει τη δυνατότητα να εκτελεί τα έργα χρηματοδότησης ΕΣΠΑ μόνος του.

Επίσης, η ΔΕΥΑΕ καθαρίσθηκε από το μαύρο παρελθόν της και  βγήκε από τον Τειρεσία. Το 2011 έκλεισε, έχοντας ικανότητα απόκτησης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας στο Δήμο αλλά και στη ΔΕΥΑ και ο δήμος Ερέτριας πλήρωσε πριν το τέλος του χρόνου, όλα τα τέλη κυκλοφορίας και τις ασφάλειες για όλα τα οχήματά του, κάτι που δεν είχε γίνει τα τελευταία 5 χρόνια.

Μεταξύ άλλων ο δήμος Ερέτριας προχωρά στην επισκευή και χρήση των παλαιών οχημάτων που παρέμεναν αχρησιμοποίητα στο αμαξοστάσιο. Επίσης, αναζητά κτήριο για τη δημιουργία ΚΑΠΗ στο Γυμνό.

Σημαντικό βήμα προς τη σύνδεση όλων των δημοτικών διαμερισμάτων και την περεταίρω τουριστική τους ανάπτυξη είναι η δημιουργία δημοτικής συγκοινωνίας. Τους επόμενους μήνες ο δήμος Ερέτριας πρόκειται να αγοράσει από την ΕΘΕΛ λεωφορεία, τα οποία θα δρομολογήσει σε γραμμή αστικής-δημοτικής συγκοινωνίας και θα συνδέουν όλες τις περιοχές του δήμου με συμβολικό κόμιστρο.

Ακόμη και αν προκλήθηκαν αρκετές αντιδράσεις από τη σύγκρουση με οικονομικά συμφέροντα ο δήμος έλαβε μια σειρά από αποφάσεις που στόχο έχουν την εφαρμογή των νόμων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, το δημοτικό συμβούλιο πήρε απόφαση προκειμένου να απομακρυνθούν οι παράνομες ξύλινες κατασκευές που υπάρχουν στην παραλία της Ερέτριας, οι οποίες εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στον αιγιαλό. Ορισμένοι καταστηματάρχες έχουν συμμορφωθεί και απομένει να κάνουν το ίδιο και οι υπόλοιποι.

Μεταφέρθηκε η λαϊκή αγορά της Ερέτριας σε νέο χώρο και σε νέα ημέρα καθώς η λειτουργία της την Κυριακή ήταν παράνομη. Συγκεκριμένα, γίνεται πλέον Σάββατο στον κόμβο της Ερέτριας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8 Replies to “Απολογισμός ενός έτους για τον Δήμο Ερέτριας.

 1. Διαβάζοντας προσκετικά το κείμενο είδα ότι γίνονται αρκετά εργα στην Ερέτρια και μάλιστα με αρκετά υψηλό κόστος. Διαφωνώ με το σχόλιό σας. Επίσης, διαβασα ότι για πρώτη φορά γίνονται έργα στο Γυμνό και στη Σέτα. Νομίζω ότι όλα είναι προς τη θετική κατεύθυνση.

  1. Ευχαριστω για το σχολιο σας, αλλα που ειδατε εσεις εργα και κονδυλια; σας πληροφορω οτι για την Ερετρια πανε μονον μερικα ψιχουλα, ετσι γιατι πρεπει να λεμε την αληθεια!

   1. Σας παραθέτω αυτούσια τα αποσπάσματα:

    -Μέχρι το τέλος του 2012 αναμένεται να ολοκληρωθεί η μελέτη για τον βιολογικό καθαρισμό και το αποχετευτικό δίκτυο της Ερέτριας, έργο το οποίο ξεπερνάει τα 8.000.000 €. Το έργο, που εντάχθηκε και αυτό στο ΕΣΠΑ, προβλέπει την αγορά οικοπέδου έναντι 60.000 € στο οποίο θα στεγαστεί η μονάδα. Ως ανταποδοτικό όφελος θα παρέχεται νερό για άρδευση στις γειτονικές περιοχές.

    -Σημαντικό βήμα προς τη σύνδεση όλων των δημοτικών διαμερισμάτων και την περεταίρω τουριστική τους ανάπτυξη είναι η δημιουργία δημοτικής συγκοινωνίας. Τους επόμενους μήνες ο δήμος Ερέτριας πρόκειται να αγοράσει από την ΕΘΕΛ λεωφορεία, τα οποία θα δρομολογήσει σε γραμμή αστικής-δημοτικής συγκοινωνίας και θα συνδέουν όλες τις περιοχές του δήμου με συμβολικό κόμιστρο.

    – Ο γενικός πολεοδομικός σχεδιασμός της Ερέτριας έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος,

    – Η μεταφορά αρμοδιοτήτων και ενεργοποίηση του Λιμενικού Ταμείου στο Δήμο, που είναι θέμα εβδομάδων όπως είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΣ κ. Αθανάσιος Ξηρός κατά τη συνάντηση που είχαν με το δήμαρχο Βασίλη Βελέντζα.

    – Υπό εκκαθάριση είναι το Νησί των Ονείρων. Πρόκειται για ένα στολίδι για τον δήμο Ερέτριας, το οποίο πρέπει να επαναλειτουργήσει. Ο δήμος βρίσκεται σε επαφές με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού, προκειμένου να αξιοποιηθεί προς όφελος της Ερέτριας.

    – Η δημοπράτηση του έργου αναμόρφωσης του κτηρίου του πνευματικού κέντρου και η δημιουργία αίθουσας δημοτικού συμβουλίου στην Ερέτρια.

    – Η Επισκευή του πεζόδρομου της Αρχαίου Θεάτρου στην Ερέτρια (12.000 € και 60.000 €).

    Από τα παραπάνω κατάλαβα προσωπικά ότι τα έργα που θα δαπανηθούν είναι σαφώς περισσότερα από 8.000.000 ευρώ. Τώρα το πώς αντιλαμβάνεται και προσδιοιρίζει κανείς τα “ψίχουλα” είναι σαφώς υποκειμενικό ζήτημα. Άλλωστε όταν κάνουμε κάποιο σχόλιο να έχουμε
    υπόψιν και την κατάσταση που βρίσκονται όλα τα δημοτικά διαμερίσματα και όχι μόνο η πόλη τς Ερέτριας. Δήμος Ερέτριας είναι και η Αμάρυνθος και η Σεττα και η Άνω Βάθεια και η Καλλιθέα και τα έργα είναι σαφώς μεγάλα που γίνονται σε ολόκληρο το δήμο, αυτό ακόμη και ο πιο κακοπροέραιτος
    και εκφραστής της αντιπολίτευσης οφείλει να το αναγνωρίσει. Αλλιώς ασκεί στείρα αντιπολιτευση με αίολα επιχειρήματα.

    1. Γνωρίζω απο πρώτο χέρι την οικονομική κατάσταση του Δήμου και τις δυνατότητες του για έργα, αυτα που μου αναφέρεται εσείς δεν είναι παρά υποσχέσεις στα χαρτιά, μέχρι να δούμε κάτι χειροπιαστό θα παραμείνουμε επιφυλακτικοί.
     Η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του λιμενικού ταμείου στον Δήμο είναι έργο; Εσείς ως τέτοιο το αντιλαμβάνεσται;Μπορώ ναδεχτώ πως έγιναν προσπάθειες για νοικοκύρεμα και οτι κάποια μεγάλα ποσά ήταν ειδικευμένα για την “περιφέρεια” του Δήμου, αλλά είναι ξεκάθαρο οτι για την “μητρόπολη” δεν υπάρχουν λεφτά όσο και αν δεν σας αρέσει να το ακούτε. προειδοποίηση τα ανώνυμα μυνήματα, ενδέχεται να μην δημοσιευθούν.

 2. Φιλε μου Σπυρο οσο και να λες οτι ξερεις την οικονομικη κατασταση του δημου απο πρωτο χερι,ας το αφησουμε καλυτερα,να μην σχολιαστει.Ο πρωην δημος Ερετρειας ειχε το μεγαλο οικονομικο προβλημα.Δεν μας φταινε ουτε οι Βαθειωτες ουτε οι Γυμνιωτες για την καταντια μας.Φταινε 5-6 μεγαλοοικογενοιες της Ερετρειας που ετρωγαν με χρυσα κουταλια.Αλλοι ηταν τσοπανηδες και ετρωγαν,αλλοι ηταν βαρκαρηδες και ετρωγαν.Ολοι γνωριζαν αλλα δεν μιλαγαν.Σπυρο εισαι ηθικο στοιχειο,κανε την υπεροχη προσπαθεια που εχεις ξεκινησει ολο αυτο το διαστημα,κανε καταγραφη των γεγονοτων χωρις σχολια για να μην κρινεσαι και εσυ.Η ιστορια θα δειξει.Και κατι γι αυτους που εχουν φαει λεφτα των πολιτων της Ερετρειας.ΟΛΑ ΕΔΩ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ.ευχαριστω.

  1. Ειναι αληθεια οτι τα χρηματα που εχει στην διαθεση του να ξοδεψει ο δημος ειναι πολυ λιγοτερα και μαλιστα για να καλυψει πολυ περισσοτερες αναγκες.Οπως εχουν αδυναμια καποιοι στο χωριο τους, αλλο τοσο δικαιουμαι και εγω να αγωνιω για την πολη μου.Αν θελετε απλη καταγραφη των γεγονοτων υπαρχουν αλλα site που κανουν θαυμασια την δουλεια αυτη, στο eretriapress θα υπαρχει παντα σχολιασμος και αποψη , αλλοτε θετικη και αλλοτε αρνητικη.

 3. Φιλε Σπυρο υπηρχαν ατομα στον προηγουμενο δημο Ερετρειας οπου δεν ειχαν τελειωσει καν το γυμνασιο και αμοιβοντουσαν απο 2500 εως 4000 ευρο,αν το αποδεχεσαι τοτε τι να πω,εχεις σπουδασει και πιστευω οτι αυτα τα χρηματα δεν τα βγαζεις.Τα λεφτα και τα πραγματα του νησιου που πηγαν;Μην γυριζουμε πισω δεν κανει για τον τοπο.Στηριζουμε τον δημαρχο μεχρι της εκλογες,μετα αποφασιζει ο λαος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *