Πολιτικά

Ποσο δημοκρατικά αυτοδιαχειρίζονται οι συνδυασμοι του Δημου Ερέτριας;

 

Ζυγώνουν εκλογές, όλοι μιλούν γι’αυτό, στα καφενεία, στις καφετέριες στήνονται συνδυασμοί, καταμετρόνται έργα και γίνονται προγνωστικά, όμως οι συνδυασμοί που στήθηκαν στη γραμμή για να πάρουν μέρος στον στίβο των εκλογών, πόσο δημοκρατικά προπονημένοι είναι; Είναι ένας δείκτης και αυτός της ποιότητας τους και των προθέσεων που έχουν να σεβαστούν τον πολίτη.

Αν και στις προηγούμενες εκλογές ελάχιστες ήταν οι εκπλήξεις, αυτή τη φορά φαίνεται πως αρκετοί είναι αυτοί που διεκδικούν τον δημαρχιακό θώκο καθώς θεωρούν πως η δικη τους πολιτική αντίληψη είναι η καλύτερη για το μέλλον του τόπου, ή εν πάση περιπτώσει θεωρούν πως το υφιστάμενο πολιτικό εργο που έχει γινει ειναι πολύ μικρο σε σχέση με τις δικές τους ικανότητες.

Νέοι σχηματισμοί απο ενα πυρήνα φίλων που έριξαν την ιδέα και συσπειρώθηκαν γύρω απο ενα πρόσωπο, ποση δημοκρατία να χωρέσει σε αυτους τους σχηματισμούς που ειναι στα σπάργανα; Αυτοί ειναι στο απυρόβλητο προς το παρων για την δημοκρατική τους αυτοδιάθεση όπως και όσοι δεν εκλέχτηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε θέση εξουσίας όπότε και δεν δοκιμάστηκαν για να αμφισβητηθούν εσωτερικά.

Πόσοι και ποιοι λοιπόν ειναι οι συνδυασμοί που αξίζει να τους μελετήσουμε για την δημοκρατικότητα τους; ειναι μόλις δύο ο Συνδυασμός του κύριου Βελέντζα άν και δεν θα ειναι πλέον υποψήφιος και της κυρίας Αλημπατέ, τωρινής δημάρχου.

Η περίπτωση του κυρίου Βελέντζα.

Η περίπτωση του κυρίου Βελέντζα παρουσιάζει ενδιαφέρον, ο ίδιος αν και είχε δηλώσει απο καιρό οτι δεν θα είναι υποψήφιος, ωστόσο δεν κίνησε τις διαδικασίες για διαδοχή ή εκλογή ενός νέου προσώπου ώστε να ηγηθεί του συνδυασμού. Γιατι το έκανε αυτό; μήπως δεν θεωρούσε οτι υπήρχε κάποιος αντάξιος συνεχιστής του έργου του; ή του δικού του πολιτικού διαμετρήματος; Ήθελε μήπως να ωφελήσει την κυρία Αλημπατέ; Ίσως απο τον τρόπο που χειρίστηκε τις εξελίξεις ή μάλλον που άφησε να εξελιχτούν τα πράγματα μπορούμε να καταλάβουμε τι είχε στο μυαλό του.

Αν και ο συνδυασμός του κυρίου Βελέντζα διέθετε αξιόλογα και αξιόμαχα στελέχη με βαθειά γνώση τόσο των αυτοδιοικητικών διαδικασιών όσο και των προβλημάτων, όπως ο κυριος Σκαρλάς ή η κυρία Παπαγγελή, δεν τους επιβράβευσε τιμώντας τους για την ακλόνητη στήριξη τους στον συνδυασμό και την μαχητική αρκετές φορές αντιπολίτευση που έκαναν.Προτίμησε να φύγει σιωπηλά μεσα στη νύχτα αφήνοντας το κλειδι του συνδυασμού στο χαλάκι για τον κύριο Δημητρόπουλο. Ο κύριος Δημητρόπουλος απόστρατος αξ.κος και ο ίδιος και προερχόμενος απο τον χώρο της δεξιάς φαίνεται πως ταίριαζε καλύτερα στις προτιμήσεις του κύριου Βελέντζα ο οποίος οπως δεν μπορούσε να παραβλέψει και τη επι πολλά χρόνια προσφορά άλλων στελεχών που περίμεναν την σειρά τους, έτσι προσπάθησε να θολώσει το τοπίο μή εκδηλώνοντας ανοιχτά την προτίμηση του. Απο τη μια όμως η πικραμένη παραίτηση απο τα πολιτικά του κυριου Σκαρλά και απο την άλλη η καθολική εισροή στελεχών του παλαιού συνδυασμού του κυρίου Βελέντζα σε αυτόν του κύριου Δημητρόπουλου βοά για το ποιες υπόγειες ζυμώσεις οδήγησαν στο τελικό αποτέλεσμα. Μας σοκάρει το αποτέλεσμα; ασφαλώς και όχι, ο κύριος Βελέντζας μας ειχε συνηθίσει και κατα την διάρκεια της θητείας του σε μεγάλες δόσεις δημοκρατίας και ανορθόδοξων ελιγμών ωστε να πετυχει το επιθυμητό πάντα για εκείνον αποτέλεσμα.

Η περίπτωση της κυρίας Αλημπατέ.

Η κυρία Αλημπατέ, αν και είχε κολλήσει απο την ίδια ίωση με τον κύριο Βελέντζα, και διαλαλούσε οτι δεν επιθυμούσε να διεκδικήσει τον Δήμο ξανά στο μέλλον, εν τουτοις τον τελευταίο χρόνο φαίνεται πως ανάρρωσε και ανακοίνωσε στα στελέχη του συνδυασμού της πως αποφάσισε (μόνη της) να ηγηθεί ξανά του συνδυασμού. Όπως ήταν φυσικό καποιοι έμειναν εμβρόντητοι απο μια τέτοια δήλωση υπέρμετρα δημοκρατική, όχι τόσο γιατι ήθελαν να ηγηθούν αλλά γιατι τόση δημοκρατία τους έπεσε βαριά και δεν μπόρεσαν να την αντέξούν. Φυσικά και εκεί υπήρξαν ηχηρες παραιτήσεις αλλά και αποχωρήσεις εξαιρετικά αξιόλογων στελεχών με χρόνια και ανιδιοτελή προσφορά στα κοινά όπως του κυριου Γίωργου Σαράπη, αν και ο ίδιος απέφυγε να τοποθετηθεί δημόσια.

Το γεγονός αυτό στάθηκε άλλη μια αφορμή για να συνεχίσει η αθρόα έξοδος στελεχών απο τον συνδυασμό της κυρίας Αλημπατέ που είτε διακατέχονταν απο αίσθημα αδικίας είτε αποστροφής προς τον τρόπο χειρισμού συγκεκριμένων θεμάτων για λόγους αρχών.

Εν κατακλείδι και οι δυο μεγάλοι συνδυασμοί, και αυτος του κυρίου Βελέντζα και αυτός της κυρίας Αλημπατέ αδίκησαν τους εαυτούς τους και πολλά αξιόλογα και αξιόμαχα στελέχη τους με πολυετή προσφορά στα κοινά και βαθιά γνώση της αυτοδιοίκησης και πόνταραν σε νέα πρόσωπα αν και ωστόσο ίσως τα μεγαλύτερα βαρίδια είναι οι ίδιοι οι επικεφαλείς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *