επικαιρότητα

ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΕΡΕΤΡΙΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΛΑΔΕΜΜΑΤΑ”

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΤΡΙΑΣ «ΑΧΙΝΟΣ»  

 

 Θέμα: «Κοπή ευκαλύπτων»

 

Σήμερα 07/02/12, ημέρα Τρίτη, συγκεντρωθήκαμε οι υπογραφόμενοι φορείς και πολίτες της Ερέτριας προκειμένου να διατυπώσουμε τις απόψεις μας και την αντίθεσή μας στο αντιεπιστημονικό και αντιαισθητικό κόψιμο των ευκαλύπτων που καμία  μα καμία σχέση δεν έχει με το προβαλλόμενο από τη Δημοτική Αρχή ως «κλάδεμα».

Χωρίς να θέλουμε να οικειοποιηθούμε και να μονοπωλήσουμε την αισθητική του δομημένου χώρου και να προδικάσουμε προθέσεις, θεωρούμε απαράδεκτη, αντιεπιστημονική και αντιοικολογική τη δραστηριότητα της Δ.Α. σε σχέση με την κοπή των δέντρων, με το πρόσχημα του κλαδέματος , που ο χρόνος έχει σφραγίσει την ύπαρξή τους μέσα στην πόλη της Ερέτριας.

Είναι ρεαλισμός και όχι ρομαντισμός η διατήρηση στη ζωή και του τελευταίου δέντρου που συνθέτει τη φυσιογνωμία της πόλης. Όσο αφορά την προσφορά των ευκαλύπτων στο μικροκλίμα της Ερέτριας, και γιατί όχι και στο χρώμα της πόλης, δεν είναι επί του παρόντος να επεκταθούμε, εκτός από μια μικρή αναφορά στην συνεισφορά των αιωνόβιων ευκαλύπτων στην ανακούφιση του υδροφόρου ορίζοντα της πόλης από τα τότε έλη και  από τον τώρα ψηλά ιστάμενο υδροφόρο ορίζοντα.

Δυστυχώς για πολλούς τα δέντρα είναι μάλλον ενόχληση, παρά ευλογία. Χρειάζεται αγώνας για να τα προστατέψουμε και  να περάσουμε την αντίληψη αυτή στα μυαλά των ανθρώπων. Το πρόβλημα με τα κλαδέματα είναι πως γίνονται εξαιρετικά βαριά και βάρβαρα για οικονομικούς κυρίως λόγους, ακόμα κι αν υπάρχει εντολή για ελαφρύ κλάδεμα από κάποιο ειδικό. Παράδειγμα σωστού  κλαδέματος, αποτελεί ο  ευκάλυπτος στο Ναό του  Δαφνηφόρου Απόλλωνα που έγινε με ευθύνη  της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

 

Ο εργολάβος που αναλαμβάνει το κλάδεμα των δέντρων με αμοιβή τα ξύλα, ο καθένας καταλαβαίνει τι είδους κλάδεμα θα κάνει. Παράδειγμα τέτοιας κοπής είναι εκείνη των ευκαλύπτων έξω από το Γυμνάσιο της Ερέτριας. Από πανύψηλα και περήφανα δέντρα έχουν μείνει αντιαισθητικά χοντρά κούτσουρα.

Όσο αφορά τη δικαιολογία για παρεμπόδιση των ευκαλύπτων σε καλώδια υψηλής τάσης της ΔΕΗ η Δ.Α. δεν θα πρέπει να σταθεί στην εύκολη λύση της καρατόμησης των ευκαλύπτων, αλλά να πιέσει τη ΔΕΗ για υπογειοποίηση των καλωδίων αυτών που γνωρίζουμε τις επιπτώσεις τους  στην υγεία των ανθρώπων. Ελπίζουμε πως με την επαγρύπνηση των συμπολιτών μας και με τη συνεχή επαφή και συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή θα σταματήσουν να γίνονται τέτοια περιστατικά που δείχνουν έλλειμμα ευαισθησίας για το περιβάλλον και υποβαθμίζουν περαιτέρω την ποιότητα ζωής στην πόλη μας.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                  Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

Φραγκάκης Σπύρος                                          Χρυσάγης  Βελισάριος

 

Το παραπάνω κείμενο συνυπογράφουν οι παρακάτω σύλλογοι της Ερέτριας:

 • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ «Η ΜΕΔΟΥΣΑ»
 • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΡΕΤΡΙΑΣ
 • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΤΡΙΑΣ «Κ. ΚΑΝΑΡΗΣ»
 • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 1ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΕΡΕΤΡΙΑΣ
 • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 2ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΕΡΕΤΡΙΑΣ

·        ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΤΡΙΑΣ « Η ΑΡΤΕΜΙΣ»

0 Replies to “ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΕΡΕΤΡΙΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΛΑΔΕΜΜΑΤΑ”

 1. Ο Βελέτζας με δική του απόφαση και πρωτοβουλία διέταξε το κλάδεμα όλων των ευκαλύπτων στην Ερέτρια.

  1. Οι ευκάλυπτοι αυτοί είναι 200 ετών δεν έχουν κλαδευτεί ποτέ και ποτέ δεν έχουν προκαλέσει σωματικές ή υλικές βλάβες.

  2. Αν κάποιοι ευκάλυπτοι λόγω κακοκαιρίας έπεσαν θα έπρεπε να κάνουν άμμεση επέμβαση μόνο σε αυτά τα δέντρα με τους κηπουρούς και τα εργαλεία που ήδη διαθέτει ο δήμος καθώς εισέπραξε από το λιμενικό ταμείο 20.000 ευρώ και ανέλαβε εργασίες ανάμεσα στις οποίες ήταν και τα κλαδέματα.(το σχετικό έγγραφο μπορεί να προμηθευτεί ο κάθε πολίτης από το λ.ταμείο)

  3.Σε δεύτερη φάση και άν έκρινε σωστό το κλάδεμα των δέντρων το Δασαρχείο να ζητήσει και την συμβολή των κατοίκων για εργαλεία, καλαθοφόρο, εθελοντική εργασία γεωπόνων κτλ.

  Πώς λοιπόν ο κ.Βελέτζας αδυνατεί να δείξει παρόμοια αποφασηστικότητα για το χάλι της παραλίας που προεκλογικά ήταν ό άσσος του θέλοντας να πατάξει την παρανομία και να προστατέψει το περιβάλλον και τώρα ξαφνικά αποφασίζει να στερήσει από τους κατοίκους της πόλης μας όλα τα ευεργετικά ωφέλη των δέντρων αυτών αναθέτοντας μάλιστα το έργο σε εργολάβο άσχετο με το αντικείμενο που αδιαφόρησε για τις οδηγίες κλαδέματος και τα πετσόκοψε ;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *