Τη δεύτερη θέση κατέκτησε η Ελλάδα στη λίστα του διαδικτυακού οδηγού Taste Atlas 23/24 με τις καλύτερες κουζίνες στον κόσμο μετά την Ιταλία και την Ιαπωνία που ισοβάθμησαν στην πρώτη θέση
Και αυτή δεν ήταν η μόνη διάκριση για τη χώρα μας αφού πρωτιές σημειώνουν ελληνικά προϊόντα, πιάτα και γαστρονομικοί προορισμοί και σε άλλες λίστες του Taste Atlas που δημοσιεύτηκαν αυτές τις μέρες, με πιο χαρακτηριστική την παρουσία 7 παραδοσιακών ελληνικών πιάτων ανάμεσα στα 100 καλύτερα του κόσμου.
Πρόκειται για τον ντάκο (17η θέση), τα παϊδάκια (26η θέση), το γιουβέτσι (64η θέση), τον γύρο (69η θέση), το κοκορέτσι (79η θέση), το κλέφτικο (90ή θέση) και το σουβλάκι (95η θέση).
Η Κρήτη αναδείχθηκε 4η καλύτερη περιοχή στον κόσμο για φαγητό, την ώρα που πέντε ελληνικές πόλεις σκόραραν ανάμεσα στις 100 καλύτερες για φαγητό στον κόσμο, με τις 4 εξ αυτών να έχουν τερματίσει στην πρώτη 50άδα (Ηράκλειο 19η θέση, Αθήνα 21η, Θεσσαλονίκη 22η, Χανιά 26η και Μεσολόγγι 70ή θέση).
Σχεδόν κορυφή έπιασε η Ελλάδα και στην κατηγορία με τα νοστιμότερα προϊόντα ζύμης αφού τα πιταράκια Μήλου κατέκτησαν τη 2η θέση διεθνώς και στις πρώτες 15 θέσεις της ίδιας λίστας αναδείχθηκαν η τυρόπιτα (5η), η σκοπελίτικη τυρόπιτα (11η), η σπανακόπιτα (13η) και τα καλτσούνια Κρήτης (15η θέση).
Στην κατηγορία των γλυκών, την τιμητική τους είχαν τα τρίγωνα Πανοράματος που αναδείχθηκαν ως το 2ο καλύτερο γλύκισμα στον κόσμο με τρία συνολικά ελληνικά προϊόντα στην τελική δεκάδα, την μπουγάτσα στην τέταρτη θέση και τα ελληνικά πιταράκια στην έβδομη. Και οι ελληνικές πρωτιές δεν έχουν τέλος αφού και στην κατηγορία με τα 100 καλύτερα ευρωπαϊκά ποτά/ροφήματα, η χώρα μας απέσπασε 9 βραβεία, με υψηλότερη διάκριση την 3η θέση για το Βινσάντο Σαντορίνης.
Στην ίδια λίστα, παρακάτω, στη 15η θέση βρέθηκε ο φρέντο εσπρέσο Ελλάδας, στην 27η θέση το κρασί Νάουσα, στην 28η το φρέντο καπουτσίνο Ελλάδας, στην 40ή θέση ο φραπέ Θεσσαλονίκης, στην 44η θέση ο ελληνικός καφές, στην 57η η Μαλαγουζιά, στην 98η θέση η δημοφιλής τσικουδιά Κρήτης και στην 99η θέση το Ασύρτικο Σαντορίνης.
Ακόμα μια διάκριση ήρθε και για τα ελληνικά τυριά, με 7 εξ αυτών να κατατάσσονται ανάμεσα στα 100 καλύτερα του κόσμου και τη γραβιέρα Νάξου να ξεχωρίζει ως το 4ο καλύτερο τυρί παγκοσμίως (14η θέση το Μελίχλωρο Λήμνου, 23η η γραβιέρα Κρήτης, 31η το κρασοτύρι Κω, 32η το Καλαθάκι Λήμνου, 41η η κεφαλογραβιέρα και 46η το κεφαλοτύρι).
«Να τα αγκαλιάσει το κράτος»
«Οταν έρχονται κάποιοι οδηγοί και μας βραβεύουν αντιλαμβάνεστε ότι αυτό μας δημιουργεί τεράστιες υποχρεώσεις», σχολιάζει μιλώντας στα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο ο βραβευμένος έλληνας σεφ, Λευτέρης Λαζάρου. «Ο πρωτογενής μας τομέας έχει τα δικά του προβλήματα. Ολο αυτό με τις υψηλές κατατάξεις ελληνικών προϊόντων σε διεθνείς οδηγούς δείχνει ότι πρέπει το κράτος να αγκαλιάσει αυτά τα προϊόντα και να στηρίξει τους έλληνες παραγωγούς. Να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με τα ξενοδοχεία μας, πώς μπορούμε να περάσουμε αυτά τα προϊόντα μέσα στις κουζίνες μας, στις προτάσεις των μενού, για να μπορέσει να τα γνωρίσει ακόμα περισσότερος κόσμος, μιας και η Ελλάδα είναι ένας γαστρονομικός προορισμός. Και να δούμε και τα Logistics. Γιατί, ένα ναξιώτικο τυρί για να φτάσει σε κάποιο νησί του Αιγαίου πρέπει να περάσει από τον Πειραιά, αφού δεν υπάρχει απευθείας γραμμή που να αγκαλιάζει όλα τα νησιά. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε».
Στοίχημα η ποιότητα
Την υπερηφάνειά του για τις διεθνείς διακρίσεις της κρητικής διατροφής εκφράζει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημαδηράκης.
«Η κρητική διατροφή αποτελεί συστατικό της ταυτότητάς μας. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι καθώς η κρητική διατροφή έχει μια από τις αρχαιότερες γαστρονομικές παραδόσεις. Μέσα της μπορεί κάποιος να εντοπίσει τόσο το κομμάτι του πολιτισμού όσο και το κομμάτι που σχετίζεται με τις κλιματολογικές συνθήκες, το οποίο οδηγεί στην παραγωγή εξαιρετικών προϊόντων. Για εμάς είναι ένα μεγάλο στοίχημα το πώς θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε αυτήν την ποιότητα προκειμένου να απολαμβάνει ο επισκέπτης μια συνολική εμπειρία. Δεν είναι τυχαίο ότι το επίπεδο της εστίασης με επικεντρο την κρητική κουζίνα τα τελευταία χρόνια έχει κυριολεκτικά εκτοξευτεί», σημειώνει ο δήμαρχος Χανίων, αναφέροντας κρητικά προϊόντα που ξεχωρίζουν όπως το λάδι, το μέλι, το κρασί, τα γαλακτοκομικά.
«Ολα αυτά συνθέτουν μια παλέτα γεύσεων υψηλού επιπέδου που διαφοροποιεί το τουριστικό μας προϊόν. Με υπερηφάνεια συνεχίζουμε αυτήν την προσπάθεια νιώθοντας χαρούμενοι για τις πολλές διακρίσεις που σημειώνουμε».