ανθρωπιστικά επικαιρότητα Τελευταίες Ειδήσεις

Απίστευτη τραγωδία στην Ισπανία-Εκτροχιασμός τρένου-βίντεο

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, μετά τον χθεσινό εκτροχιασμό τρένου στην Γαλικία της Ισπανίας που στοίχισε την ζωή σε 80 ανθρώπους, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό. Πρόκειται για την χειρότερη σιδηροδρομική τραγωδία των τελευταίων 70 ετών για την Ισπανία. Το τρομερό δυστύχημα αποδίδεται στην υπερβολική ταχύτητα της αμαξοστοιχίας, η οποία σύμφωνα με την εταιρεία «είχε περάσει από έλεγχο και δεν εμφάνιζε κανένα τεχνικό πρόβλημα».

Πολλοί αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι άκουσαν το θόρυβο μιας έκρηξης. «Ήμουν στο σπίτι μου και άκουσα κάτι πολύ δυνατό, σαν βροντή, είδα πολύ καπνό», αναφέρει η Μαρία Τερέζα Ράμος, μια 62χρονη που κατοικεί σε απόσταση μερικών μέτρων από το σημείο του δυστυχήματος. «Μας βρήκε συμφορά. Ο κόσμος ούρλιαζε. Όλοι έτρεξαν να πάνε κουβέρτες και πετσέτες για να βοηθήσουν τους τραυματίες. Ποτέ κανείς δεν είχε δει κάτι τέτοιο εδώ».

Το τρένο που μετέφερε 218 επιβάτες και 4 εργαζόμενους της εταιρείας σιδηροδρόμων Renfe, ερχόταν από τη Μαδρίτη και κατευθυνόταν στην Ελ Φερόλ, στην ακτή του Ατλαντικού.

Τα ασθενοφόρα έδιναν μάχη με το χρόνο, για να μεταφερθούν το ταχύτερο δυνατό οι τραυματίες στα πλησιέστερα νοσοκομεία. Στις σιδηροδρομικές γραμμές οι διασώστες, κρατώντας αξίνες, προσπαθούσαν να ανοίξουν πέρασμα μέσα από τη μάζα των λαμαρινών.

«Έρχομαι από την κόλαση» δήλωσε ένας από τους πυροσβέστες που έσπευσαν πρώτοι στον τόπο της τραγωδίας. «Είναι το μεγαλύτερο πένθος στην ιστορία» της Γαλικίας, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο.

??????????????????????

«Υπερβολική ταχύτητα»
«Διεξάγεται έρευνα και πρέπει να περιμένουμε» για να μάθουμε τα αίτια του δυστυχήματος, δήλωσε εκπρόσωπος της δημόσιας εταιρείας σιδηροδρόμων Renfe. «Θα μάθουμε σύντομα για την ταχύτητα όταν εξετάσουμε τα μαύρα κουτιά του τρένου».

Παρότι τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν εξακριβωθεί επισήμως ο ισπανικός τύπος κάνει εκτενείς αναφορές στην υπερβολική ταχύτητα- διπλάσια της επιτρεπόμενης- που ανέπτυξε η αμαξοστοιχία σε ένα επικίνδυνο σημείο της διαδρομής, όπου το όριο ήταν 80 χλμ. την ώρα.

Η σιδηροδρομική αυτή καταστροφή είναι από τις μεγαλύτερες που έχει γνωρίσει η Ισπανία. Το 1972, σκοτώθηκαν 77 άνθρωποι μετά από εκτροχιασμό τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Κάδιξ – Σεβίλη, στην Ανδαλουσία, ενώ το 1944 είχαν σκοτωθεί μετά από τρομακτική σύγκρουση τριών τρένων σε τούνελ την περιφέρεια Λεόν, 78 άτομα, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό. Εκτιμάται ωστόσο ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων ήταν πολύ μεγαλύτερος (200-250 νεκροί), αλλά λόγω της λογοκρισίας, ο τελικός απολογισμός δεν έγινε ποτέ γνωστός.

Η Ισπανία διαθέτει πολύ ανεπτυγμένο δίκτυο σιδηροδρόμων με γραμμές μήκους 3.100 χιλιομέτρων και έχει το δεύτερο μεγαλύτερο δίκτυο υψηλής ταχύτητας στον κόσμο, μετά την Κίνα.

δείτε το ανατριχιαστικό βίντεο απο την στιγμή του εκτροχιασμού:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *