Eορτολόγιο 10 Σεπτεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

 

Οι Αγίες Μηνοδώρα, Μητροδώρα και Νυμφοδώρα οι Μάρτυρες. Η Ανάμνηση του Θαύματος της Υπεραγίας Θεοτόκου της Σκριπούς στον Ορχομενό Βοιωτίας. Ο Όσιος Ησαΐας ο κτίτωρ της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Ιεράς Μονής Κύκκου Κύπρου. Οι Άγιοι Απελλής, Λουκάς και Κλήμης οι Απόστολοι. Η Αγία Πουλχερία η βασίλισσα. Κυριακή της Ορθοδοξίας: Κυριακής προ της Υψώσεως Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού.

 

Ὄντως παρέστη ψαλμικῶς Πουλχερία, Ἐκ δεξιῶν σου Βασίλισσα Χριστέ μου.

Η Αγία Πουλχερία γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 399 μ.Χ. και ήταν θυγατέρα των βασιλέων Αρκαδίου (395- 408 μ.Χ.) και Ευδοκίας και αδελφή του αυτοκράτορα Θεοδοσίου Β’ του Μικρού (408 – 450 μ.Χ.). Το έτος 414 μ.Χ. η Πουλχερία αναγορεύθηκε Αυγούστα και ανέλαβε την εξουσία του κράτους. Ήταν ευσεβέστατη, πλήρης σωφροσύνης, χρηστότητος και σοφίας.

Όταν, κατά το έτος 429 μ.Χ., ο Πατριάρχης Νεστόριος (428 – 431 μ.Χ.) παρουσίασε τη γνωστή αίρεσή του, επικεφαλής των αντιπάλων του τάχθηκε ο Άγιος Κύριλλος, Αρχιεπίσκοπος Αλεξανδρείας (γιορτή 18 Ιανουαρίου και 9 Ιουνίου).

Και ο μεν Θεοδόσιος, έχοντας ήδη αναλάβει την βασιλική αρχή, υποστήριζε τον αιρεσιάρχη Νεστόριο, ωθούμενος από τον Χρυσάφιο, η δε Πουλχερία ήταν με το μέρος του Αγίου Κυρίλλου και κατόρθωσε να πείσει τον αδελφό της να συγκαλέσει την Γ’ Οικουμενική Σύνοδο, που συνήλθε στη Χαλκηδόνα, το έτος 431 μ.Χ. και καταδίκασε τους αιρετικούς.

Η Αγία νυμφεύθηκε τον Μαρκιανό, ο οποίος καταγόταν από τη Θράκη και στις 25 Αυγούστου του 450 μ.Χ. διαδέχθηκε στον θρόνο τον αδελφό της Θεοδόσιο Β’. Ωστόσο η πολιτική κατάσταση ήταν ταραγμένη.

Είχε ήδη γίνει στο προηγούμενο έτος η ληστρική Σύνοδος της Εφέσου, που εξόρισε τον Πατριάρχη Άγιο Φλαβιανό (γιορτή 16 Φεβρουαρίου) και η Ορθόδοξη Εκκλησία μαστιζόταν από την αίρεση του Ευτυχούς. Οι δύο ευσεβείς βασιλείς συγκάλεσαν τότε στη Χαλκηδόνα, το έτος 451 μ.Χ., την Δ’ Οικουμενική Σύνοδο, η οποία καταδίκασε τις αιρετικές δοξασίες του Ευτυχούς και του Διόσκουρου.

Η Αγία Πουλχερία κοιμήθηκε με ειρήνη στις 10 Σεπτεμβρίου 453 μ.Χ. και ο Άγιος Μαρκιανός το έτος 457 μ.Χ.

Η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη της Αγίας Πουλχερίας της βασίλισσας επίσης στις 17 Φεβρουαρίου, μαζί με τον σύζυγο της Μαρκιανό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Share

Επικοινωνία

Email: info@evia-press.gr

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6941431497

Αφήστε μας το μήνυμα σας σε αυτό το τηλέφωνο και ένας συνεργάτης μας θα σας καλέσει άμεσα

spot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα Θέματα
Σχετικά

Oι Άγιοι Ταξιάρχες εορτάστηκαν στο Κοιμητήριο της Σέττας

Του πρωτοπρεσβύτερου π. Δημήτριου Αργύρη Σήμερα, στο κοιμητήριο της Σέττας,...

Η ιερή τέχνη της Αγιογραφίας

  Γράφει ο Π.Δημήτριος Αργύρης Πρωτοπρεσβύτερος Σήμερα, υπό το κατανυκτικό φως των κεριών...

Εύβοια: Δριμύ “κατηγορώ” ιερέα κατά του Halloween

  Γράφει ο  π . Δημήτριος Αργύρης Πρωτοπρεσβύτερος   Το Halloween, μια γιορτή...

Σήμερα 1η Νοεμβρίου εορτάζει ο όσιος Δαυίδ ο εν Ευβοία ο θαυματουργός

Ένας από τους πλέον συμπαθείς και δημοφιλείς αγίους της...