Περιβαλλοντικά Πολιτικά Πολιτιστικά Τελευταίες Ειδήσεις φιλοζωικά

Φωταγώγηση του λόφου “Καστέλλι” ανοσιούργημα ή(και) έγκλημα;

kasteli eretrias

Το Καστέλι

Το καστέλι είναι ένας μικρός λόφος στα Βόρεια της πόλης της Ερέτριας με ύψος μόλις 165 μέτρα, κατά την αρχαιότητα ήταν εκεί η ακρόπολη της Αρχαίας Ερέτριας, σήμερα όμως ελάχιστα ευρήματα σώζονται από το τείχος και κάποιοι μόνο ογκόλιθοι βρίσκονται διάσπαρτοι. Το καστέλι σήμερα είναι καλυμμένο όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες κυρίως από ελαιόδεντρα (αγριελίδια) και χαμηλή βλάστηση θάμνους κλπ ενώ στους πρόποδες του συναντούμε συστάδες από πεύκα και κυπαρίσσια. Αν και φαίνεται από μακριά, απλοϊκό και ασήμαντο είναι ένας πνεύμονας για την πόλη της Ερέτριας και φιλοξενεί αρκετή από την μικρο-πανίδα όπως μικρά ζωάκια, νυφίτσες-κουνάβια μικρά θηλαστικά και ερπετά ενώ ακόμη πλήθος πουλιών βρίσκουν και αυτά εκεί καταφύγιο. Είναι ιδανικός χώρος για περίπατο ιδιαίτερα μετά την σήμανση και τον καθαρισμό του μονοπατιού που οδηγεί στην κορυφή από τον περιβαλλοντικό σύλλογο «Αχινό» και τον σύλλογο εθελοντών «Μέδουσα». Ο Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας μέχρι πρόσφατα διοργάνωνε και αναρριχήσεις στο Καστέλλι δυσκολίας 4+(βίντεο). Αξίζει να το επισκεφθεί κανείς και για την απίστευτη Θέα της πόλης η οποία δεσπόζει από κάτω και εντυπωσιάζει τον οποιονδήποτε.

resize kasteli 

Φωτισμός του λόφου Καστέλι, ανοσιούργημα ή(και) έγκλημα;

Εδώ και μερικούς μήνες, πιθανότατα αρχής γενομένης από τα Χριστούγεννα, η παρούσα Δημοτική αρχή εμπνεύστηκε τον ηλεκτροφωτισμό του λόφου Καστέλι. Πρόκειται για μια συστοιχία  από 6-7 πανάκριβους προβολείς τεχνολογίας Led περιμετρικά του λόφου και συγκεκριμένα στους πρόποδες οι οποίοι ίσα που κάνουν να ξεχωρίζει την νύχτα τον όγκο του.(νυχτερινή φώτο του Καστελιού φωτισμένο)

Είναι προφανές οτι δαπανήθηκαν αρκετά χρήματα σε ένα εγχείρημα το οποίο δεν προσθέτει απολύτως τίποτα στην προβολή ή τον τουρισμό της πόλης αφού την νύχτα δεν φαίνεται τιποτα απολύτως παρα μόνο αν εστιάσει κανείς το βλέμμα του. Άλλωστε δεν υπάρχει και κάποιο αρχαίο τείχος ή κάστρο για να φωτιστεί και να προβάλλουμε κάτι στον επισκέπτη, παρα μόνο δέντρα και θάμνοι.

Απ’την άλλη όχι μόνο δεν έχει κανέναν όφελος αυτό το εγχείρημα αλλά γεννά και άλλα προβλήματα όπως είναι το εγκληματικό κόψιμο δέντρων(ελαιόδεντρων) ορισμένα από τα οποία ξεπερνούν ακόμη και τα εκατον πενήντα χρόνια σε ηλικία σύμφωνα με τους ειδικούς επειδή κάποιοι «φωστήρες» έκριναν ότι εμποδίζει το φώς των προβολέων το οποίο φωτιζει τι;;; Μα φυσικά και πάλι δέντρα και βλάστηση! Μα που ακούστηκε να φωτίζουμε έναν λόφο με δέντρα και θάμνους;;; Οι φωτογραφίες είναι αποκαλυπτικές της καταστροφής και σαν να μην έφτανε αυτό, πήραν τα χοντρά κούτσουρα και άφησαν μεγάλους όγκους από κλαδιά και φύλλα εκεί να ξεραθούν και να είναι προσάναμμα για καποια ενδεχόμενη πυρκαγιά το καλοκαίρι. Μάλιστα είναι τέτοια η αυθαιρεσία που έκοψαν τα δέντρα ενώ είναι δασική περιοχή, αλήθεια έχουν ενημερώσει την αρμόδια δασική υπηρεσία;;; Έχουν προμηθευτεί την κατάλληλη άδεια για να εκτελέσουν αυτές τις εργασίες;;;Υπάρχει άδεια απο την Αρχαιολογική Υπηρεσία αφου οι εργασίες αυτές υποτίθεται οτι γίνονται για την αναδειξη τους;;;Υπάρχει μελέτη για την φωταγώγηση του χώρου;;;Υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα αυτό;;;

Είναι τουλάχιστον σκανδαλώδες σε καιρό οικονομικής κρίσης και ανέχειας που άνθρωποι μένουν χωρίς ρεύμα, κάποιοι να φωτίζουν δέντρα και θάμνους, κάνοντας τους κακό σε τελική ανάλυση, αφού με τον τρόπο αυτό διαταράσσεται ο φυσικός κύκλος ημέρας-νύχτας της χλωρίδας και της πανίδας που βρίσκεται στο Καστέλλι.

Φαίνεται πως η παρούσα Δημοτική Αρχή μη έχοντας κάποιο αξιόλογο έργο να παρουσιάσει καταφεύγει σε σπασμωδικές ενέργειες οι οποίες γυρίζουν μπούμερανγκ δυστυχώς.

CAM00149
πρόσέξτε το μέγεθος του κορμού που έκοψαν οι αθεόφοβοι

 

CAM00032

CAM00145
η ελιά ευτή στάθηκε και ρίζωσε πάνω στην πέτρα κόντρα στα στοιχεία της φύσης δεν υπολόγισε όμως τον άνθρωπο..

 

CAM00036

CAM00158

CAM00153
παντού κλαδιά παρατημένα, περιμένουν το καλοκαιράκι να γίνουν προσάναμμα
σαν να μην εφτανε το κακό που έκαναν ...'αφησαν και τα σκουπίδια τους
σαν να μην εφτανε το κακό που έκαναν …’αφησαν και τα σκουπίδια τους

Δείτε παρακάτω και το βίντεο του «Μένουμε Ελλάδα» για την αναρρίχηση στο Καστέλλι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *