Μόνο ένα γαρύφαλλο;

Δεκαπέντε χιλιάδες γυναίκες ήταν η αρχή. H μεγάλη πύλη που άνοιξε πριν από 116 χρόνια στην Αμερική για να περάσει στις κοινωνίες όλου του πλανήτη το τρίπτυχο ισότητα στην ψήφο – μικρότερο ωράριο εργασίας και καλύτερες αμοιβές.

΄Εκτοτε το σύνθημα διευρύνθηκε, προσαρμόστηκε στις συνθήκες ανά χώρα, δοκιμάστηκε, άλλοτε επευφημήθηκε αλλά άλλοτε πλήρωσε ακριβό τίμημα μέχρι να μπει στην καθημερινότητα που ακόμη και σήμερα διαψεύδει το όνειρο των γυναικών να τυγχάνουν της ίδιας μεταχείρισης με τους άνδρες σε όλα τα επίπεδα ζωής τους.

“Επενδύστε στις γυναίκες” δηλώνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κ΄αυτό θα είναι για τη χρονιά αυτή το κεντρικό σύνθημα – θέμα που θα κυριαρχήσει για να πάρει σάρκα και οστά και όχι να παραμείνει ένα ξύλινο σύνθημα γραμμένο σε πανό ή αναρτημένο σε διεθνή συνέδρια. Πάνω σ΄αυτές τις τρεις λέξεις υπό μορφή προτροπής αλλά και διεθνούς πίεσης κρύβεται το νόημα των σύγχρονων αναγκών που θέλουν τις γυναίκες όχι μόνο μητέρες ή νοικοκυρές, όχι μόνο πηγές ζωής, αλλά κυρίως αποφασιστικά κεφάλαια στη μεγάλη επένδυση που λέγεται “κοινωνία – επιχειρηματικότητα – πολιτική”.

Όταν ο μισός πλανήτης κατοικείται από γυναίκες που ένα μεγάλο ποσοστό τους δοκιμάζει τις αντοχές του σε άγριες συνθήκες διαβίωσης, συμβίωσης και εργασίας, σε μια εποχή που δεν δικαιολογεί τέτοιου είδους αντιμετώπιση, επιβάλλεται – όχι δια ροπάλου αλλά μέσω διαλόγου και θεσμοθέτησης ασφαλούς πρακτικής – να εκλείψουν άμεσα αυτά τα φαινόμενα. ΄Οταν οι βιασμοί σε εμπόλεμες ζώνες αλλά και σε χώρες που οι γυναίκες θεωρούνται ακόμη ιδιωτικές περιουσίες, θύματα της υπεροχής των ανδρών αλλά και της απάνθρωπης, σεξουαλικής κουλτούρας τους, αυτό τις μετατρέπει αυτόματα σε αντικείμενα εκμετάλλευσης. Σε μηχανές αναπαραγωγής. Σε υποχείρια. Σε θύματα κακοποίησης.

΄Οταν ο ρόλος τους ως μητέρες δεν συναντάει ευήκοα ώτα ως προς την προσφορά τους αλλά κυρίως ως προς τις ανάγκες της οικογένειας που συνδημιουργούν με τον ή τη σύντροφό τους, τότε δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια να κάνουν πίσω από τις διεκδικήσεις τους σε καθημερινό επίπεδο.

΄Οταν η ίδια τους η φύση τις καθιερώνει ως ισότιμες με τους άνδρες αλλά αμφισβητείται από τις παρωχημένες, κοινωνικές και πολιτικές αντιλήψεις, τότε καλούνται να βγάλουν οι ίδιες τα κάστανα απ΄τη φωτιά δημιουργώντας συνθήκες ευρύτερης αποδοχής τους.
Η ρήση του Γάλλου ρομαντικού ποιητή Αλφόνσου Λαμαρτίνου ότι “Υπάρχει μια γυναίκα στην αρχή όλων των μεγάλων πραγμάτων” μπορεί να γίνει ίσως το επόμενο προπύργιο για νέες κατακτήσεις τους αλλά και η απόδειξη ότι οι αληθινή αξία των δύο φύλων δεν έχει να κάνει με τη σωματική τους διάπλαση αλλά με τις ικανότητες που πηγάζουν από τις γνώσεις, την εκμετάλλευση των ίσων ευκαιριών και τον τρόπο σκέψης τους.

Οπότε το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας “Επενδύστε στις γυναίκες” είναι ίσως η πιο ρεαλιστική λύση στο πρόβλημα της ανάπτυξης υγιέστερων κοινωνιών από αυτές που υπήρχαν μέχρι σήμερα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Share

Επικοινωνία

Email: info@evia-press.gr

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6941431497

Αφήστε μας το μήνυμα σας σε αυτό το τηλέφωνο και ένας συνεργάτης μας θα σας καλέσει άμεσα

spot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα Θέματα
Σχετικά

Ταξίδι μετά.. μουσικής

Δεκαέξι τραγούδια σε άριστη απόδοση από την Παραδοσιακή Χορωδία...

Εύβοια: Αγγελούδι στον ουρανό η Μαρία Κασσιανή

Στη γειτονιά των αγγέλων ταξίδεψε η μικρή Μαρία Κασσιανή...

Πλησιάζουν οι πληρωμές του Δώρου Χριστουγέννων – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Έως τις 21 Δεκεμβρίου θα καταβάλουν οι εργοδότες το...