Πρόκειται για την Μονή του Αγίου Χαραλάμπους Λευκών στη Νότια Εύβοια
Η Μονή Αγίου Χαραλάμπους Λευκών ή Μονή Λευκών είναι γυναικείο μοναστήρι στον δήμο Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας.
Σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από το Αυλωνάρι είναι κτισμένη σε υψόμετρο 430 περίπου μέτρων στο βουνό Καλλιμάνη και περιτριγυρισμένη από πανύψηλες λεύκες, από όπου πήρε και το όνομά της, η γυναικεία μονή έχει ανακηρυχθεί σε ιστορικό διατηρητέο μνημείο.
Η ιστορία της είναι μεγάλη και αρχίζει πριν από το 10ο αιώνα, ενώ η βυζαντινή αρχιτεκτονική και η όμορφη αυλής της με τα λουλούδια και τη φυσική πηγή, από όπου τρέχει κρυστάλλινο νερό, θα σας εντυπωσιάσουν. Η μονή διαθέτει σπάνια κειμήλια, τουρκικά φιρμάνια όπως επίσης και την καλλιτεχνική εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.
Αρχικά, ο ναός της μονής ήταν αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου, για να μετονομαστεί το 1835 από τον ευβοέα οπλαρχηγό Νικόλαο Κριεζώτη, ο οποίος είχε πάντα ιδιαίτερη σχέση με το μοναστήρι καθώς αποτέλεσε τον τόπο όπου έμαθε τα πρώτα του γράμματα. Σύμφωνα με την παράδοση, ο ήρωας της Επανάστασης αρρώστησε κάποια στιγμή βαριά και νοσηλεύτηκε στη μονή για καιρό. Όταν έγινε καλά, ζήτησε να τελεστεί λειτουργία στη γιορτή του Αγίου Χαραλάμπους, ενώ ως ένδειξη ευγνωμοσύνης χάρισε στη μονή μια εικόνα του αγίου.
Κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η μονή αποτέλεσε καταφύγιο των συμμάχων, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν ως δίαυλο επικοινωνίας προς τη Μέση Ανατολή τις παραλίες της Ανατολικής Εύβοιας. Μετά τον πόλεμο το μοναστήρι εγκαταλείφθηκε, για να επαναλειτουργήσει το 1985.
Πέρα από το εκκλησιαστικό ενδιαφέρον, σοβαρός λόγος επίσκεψης στη μονή είναι η πανέμορφη τοποθεσία αλλά και η απίστευτη θέα, καθώς μπροστά στα μάτια σας απλώνονται οι κοιλάδες της περιοχής ακόμα και οι οροσειρές της Βοιωτίας και της Αττικής, αν ο καιρός είναι καλός και καθαρός.
Με πληροφορίες από Adventure Evia
Φωτ. Γιώργος Μανώλης