Συνάντηση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Ευβοίας κ. Γιάννη Γεροντίτη με επιχειρηματίες και συμπολίτες τους Νομού μας οι οποίοι παρείχαν στοιχεία για την συγγραφή του πονήματος «Ιστορικές Προσωπικότητες του Επιχειρείν 1940-1947» ΜΕΡΟΣ Α΄», που εκδόθηκε από το Φορέα.
Η συνάντηση έλαβε χώρα στις 17/1/2024 στο Επιμελητήριο Ευβοίας και κατά την διάρκεια της, μέσα σε μία ζεστή και όμορφη ατμόσφαιρα, δόθηκε η ευκαιρία σε όλους όσους ασχολήθηκαν με την έκδοση του Πονήματος «Ιστορικές Προσωπικότητες του Επιχειρείν 1940-1947» ΜΕΡΟΣ Α΄», να ανταλλάξουν απόψεις, να αλληλοεπιδράσουν και να ανατρέξουν με συγκίνηση στην επιχειρηματικότητα που αυτοί έζησαν ή τους μεταφέρθηκε από συγγενείς τους.
Στο εν λόγω πόνημα το Επιμελητήριο επιχειρεί μία αναδρομή σε ιστορικές προσωπικότητες του Ευβοϊκού Επιχειρείν που σηματοδότησαν την βιομηχανική ανάπτυξη της Εύβοιας μετά την απελευθέρωσή της από τους Τούρκους και έβαλαν τα θεμέλια για την βιομηχανική ανάπτυξη του τόπου μας. Σε αυτό το επιχείρημα μεταξύ των άλλων, συνέβαλαν καθοριστικά και συμπολίτες μας με την παροχή αρχειακού υλικού που διατηρούσαν από τους προγόνους τους. Υλικό που ενισχύθηκε και τεκμηριώθηκε μέσα από σχετικά βιβλία, δημοσιεύσεις στον τοπικό τύπο, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και τα αρχεία του Επιμελητηρίου Ευβοίας.
Για την συμβολή τους αυτή, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ευβοίας, ευχαρίστησε θερμά όλους τους παρόντες στην συνάντηση καθώς και όλους όσους συνέβαλαν στην επιμέλεια της ύλης, τη συλλογή, επεξεργασία και διασταύρωση των στοιχείων. Ο κ. Γιάννης Γεροντίτης τόνισε χαρακτηριστικά : « Το πόνημα αυτό έγινε με πολύ μεράκι. Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής σε εκείνους τους Επιχειρηματίες που σε αντίξοες συνθήκες καινοτόμησαν και έβαλαν τα θεμέλια της βιομηχανικής ανάπτυξης της Εύβοιας. Σε εκείνους τους Επιχειρηματίες που αποτέλεσαν ταυτόχρονα, ένα φωτεινό παράδειγμα για όλους εμάς – αλλά και τις επερχόμενες γενιές – που καλούμαστε να αντιμετωπίζουμε τις νέες προκλήσεις της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας ».
Μεταξύ των παρευρισκόμενων ήταν ο κ. Ευάγγελος Χανιάς, τελευταίος Δ/ντης του Δημοκρίτου, ο κ. Παναγιώτης Σακελλαράκης – συνοδευόμενος από την κόρη του Έλενα και τον γιο του Βασίλη – ο οποίος παρείχε υλικό για την επιχείρηση του Σακελλαράκη Βασιλείου (Πρώτο Εργοστάσιο Ρητινικών προϊόντων στη Χαλκίδα, έτος ίδρυσης 1906) και ο κ. Ευάγγελος Παλαιολόγος, εγγονός του ιδρυτή της Μακαρονοποιίας ΣΙΤΩ (έτος ίδρυσης 1877). Παραβρέθηκαν επίσης, η κα Κοντολιού Βασιλική που επεξεργάστηκε τις φωτογραφίες καθώς και ο κ. Ευάγγελος Κουζούνης που πραγματοποίησε την έρευνα αποδελτίωση του τοπικού τύπου.
Από την πλευρά του Επιμελητηρίου παραβρέθηκαν ο Β΄ Αντιπροέδρος κ. Γιάννης Σταθόπουλος, ο κ. Θεοδόσης Γεωργουλόπουλος Μέλος ΔΣ και Πρόεδρος του ΣΑΜΕΕ καθώς και η Διευθύντρια του Φορέα κα Άρτεμις Χαρίτου η οποία συνέβαλε τα μέγιστα για την συγγραφή του πονήματος, έχοντας την επιμέλεια ύλης, τη συλλογή και συγγραφή κειμένων.