Οι Απόκριες αποτελούν ουσιαστικά την εισαγωγή στην περίοδο της νηστείας και προετοιμασίας για τη μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης, το Πάσχα. Αποτελούν για τους πιστούς μια περίοδο εκτόνωσης, πριν αρχίσει η Σαρακοστή, που ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα. Με τη νηστεία της Σαρακοστής οι πιστοί προετοιμάζονται ψυχικά και σωματικά για να παρακολουθήσουν τα Θεία Πάθη κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα. Οι ρίζες των εθίμων της Αποκριάς μπορούν να ανιχνευθούν στην αρχαιότητα.
Σχετίζονται με τις λατρευτικές γιορτές προς τιμήν του θεού Διονύσου, στις οποίες κυριαρχούσε ο ενθουσιασμός, η ευθυμία και η σκωπτική διάθεση. Η Σκυριανή Αποκριά έχει κατακτήσει μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά των ταξιδιωτών της συγκεκριμένης περιόδου.
Ποια είναι όμως τα ήθη και τα έθιμα των Αποκριών στη Σκύρο;
Σκυριανή Αποκριά
Η Σκυριανή αποκριά είναι ένα από τα πιο δημοφιλή παραδοσιακά δρώμενα στην Ελλάδα. Στην ουσία ξεκινά με την μεταμφίεση των κατοίκων σε Γέρους, Κορέλες και Φράγκους. Έπειτα έχουμε τα στιχάκια που απαγγέλλονται και τα οποία συνδέονται με την σάτιρα και τέλος όλη αυτή η γιορτή ολοκληρώνεται την καθαρά Δευτέρα, με σημείο αναφοράς την κεντρική πλατεία, ντυμένοι όλοι με παραδοσιακές φορεσιές συμμετέχοντας σε νησιώτικους παραδοσιακούς ρυθμούς.
Στη Σκύρο τις απόκριες υπάρχει μία Διονυσιακή ατμόσφαιρα. Στους δρόμους θα δείτε άντρες μεταμφιεσμένους και έχοντας πάνω τους κουδούνια διασχίζουν την αγορά (σοκάκια). Πιο συγκεκριμένα οι λεγόμενοι “Γέροι” φορούν μία μαύρη κάπα και μία μάσκα με δέρμα από μικρό κατσίκι. Στη μέση φορούν πολλά κουδούνια, από αυτά που έχουν τα πρόβατα.
Τον “Γέρο” τον συνοδεύουν “η Κορέλα” και “ο Φράγκος”. Η Κορέλα (που μπορεί να είναι και άντρας), φοράει παραδοσιακή γυναικεία στολή, ενώ κρύβει το πρόσωπο της με μάσκα. Ο Φράγκος φοράει ένα Ευρωπαϊκό παντελόνι και συνήθως έχει κρεμασμένο πίσω του ένα μεγάλο κουδούνι.
Σύμφωνα με τον μύθο, το έθιμο αυτό έχει σχέση με έναν τσοπάνη ο οποίος έχασε όλα του τα πρόβατα από τον βαρύ χειμώνα. Θέλοντας να γνωστοποιήσει αυτό το γεγονός στους κατοίκους, ζώστηκε με τα κουδούνια από τα πρόβατα και παίρνοντας την σύζυγό του μαζί καθώς και τον παραγιό του, περπατούν στα σοκάκια του νησιού.
Το έθιμο της Τράτας
το έθιμο της τράτας, όπου την τελευταία Κυριακή το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία του Νησιού, καταφθάνει η τράτα (βάρκα), με το πλήρωμά της και οι συμμετέχοντες φορώντας στολή ψαράδων, σατιρίζουν την επικαιρότητα λέγοντας στιχάκια.
Το έθιμο του γάμου
Άλλο ένα έθιμο που θα συναντήσουμε στην Σκύρο έχει σχέση με τον γάμο και τις βαπτίσεις. Όπου εδώ οι προσκεκλημένοι δεν λαμβάνουν προσκλητήριο, αλλά οι οικογένειες της νύφης και του γαμπρού περνούν από τα σπίτια και τους προσφέρουν τηγανίτες. Επιπλέον, αντί για κουφέτα προσφέρουν και πάλι τηγανίτες με μέλι.