Κανένα ελληνικό φυσικό μνημείο δεν περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, αναφέρει το Ελεγκτικό Συνέδριο

Ειδικότερα, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκανε οκτώ διαπιστώσεις, οι οποίες αναλύονται παρακάτω

«Κανένα ελληνικό φυσικό μνημείο δεν έχει ενταχθεί στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς μέχρι σήμερα, παρά την ύπαρξη ιδιαίτερων περιβαλλοντικών θησαυρών στη χώρα μας», τονίζει το Ελεγκτικό Συνέδριο στην επισκόπηση «του πλαισίου διαχείρισης και του καθεστώτος χρηματοδότησης των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στην Ελλάδα».

Όπως αναφέρει το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο «η επισκόπηση αποσκοπεί στον εντοπισμό αδυναμιών και ελλείψεων του συστήματος διαχείρισης των ελληνικών Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς με σκοπό να συμβάλει στην αποτελεσματικότερη οργάνωση και λειτουργία του για την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας».

Δεν παραλείπει το Ελεγκτικό Συνέδριο, να επισημάνει τα μεγάλα κενά και παράδοξα που διαπίστωσε, όπως είναι ότι πολλοί φορείς, σε επίπεδο περιφέρειας και Δήμου, καταρτίζουν φακέλους υποψηφιοτήτων για την ένταξη μνημείων στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς, χωρίς ωστόσο να έχει προηγηθεί ενημέρωση του υπουργείου Πολιτισμού, που είναι ο αρμόδιος κρατικός φορέας για τα εν λόγω θέματα.

Οι επτά διαπιστώσεις

Ειδικότερα, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκανε επτά διαπιστώσεις, οι οποίες είναι οι εξής:

1. Η εφαρμογή των επιστημονικών προτύπων της UNESCO είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της Εξέχουσας Οικουμενικής Αξίας των Μνημείων. Η επέκτασή τους σε άλλους πολιτιστικούς χώρους θα λειτουργούσε ευεργετικά.

2. Κανένα ελληνικό φυσικό μνημείο δεν έχει ενταχθεί στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς μέχρι σήμερα, παρά την ύπαρξη ιδιαίτερων περιβαλλοντικών θησαυρών στη χώρα μας.

3. Μόνο τρία από τα δεκαεννέα ελληνικά Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς διαθέτουν εγκεκριμένο Διαχειριστικό Σχέδιο, γεγονός που εμποδίζει την αποτελεσματική προστασία και διαχείρισή τους.

4. Η έλλειψη ενός κεντρικού φορέα εποπτείας, σχεδιασμού, χρηματοδότησης και εκτέλεσης έργων και υποδομών δημιουργεί επικαλύψεις αρμοδιοτήτων.

5. Πολλοί φορείς (Περιφέρειες, Δήμοι) καταρτίζουν φακέλους υποψηφιοτήτων για την ένταξη μνημείων στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς, χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση του αρμοδίου υπουργείου Πολιτισμού.

6. Για τη συντήρηση, ανάδειξη και προβολή των μνημείων καθίσταται απολύτως αναγκαία η εξακρίβωση της ορθής διάθεσης των εσόδων από τους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα.

7. Η έλλειψη καταγεγραμμένων διαδικασιών και μηχανισμών παρακολούθησης επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία των αρμόδιων υπηρεσιών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Share

Επικοινωνία

Email: info@evia-press.gr

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6941431497

Αφήστε μας το μήνυμα σας σε αυτό το τηλέφωνο και ένας συνεργάτης μας θα σας καλέσει άμεσα

spot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα Θέματα
Σχετικά

Αναβάλλονται λόγω καιρού τα Γαϊτανάκια του Ευρίπου

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στον Δήμο Χαλκιδέων, στην...

Ανοιχτή η ψηφοφορία για τον διαγωνισμό μουσικής σύνθεσης και τραγουδοποιίας με τίτλο “Οι δρόμοι του Σκαρίμπα”

Η περίοδος των υποβολών μουσικών κομματιών ολοκληρώθηκε στις 31/1/25,...

Πρόσκληση συμμετοχής στο 9o bio-Mechanical festival στον Πολιτιστικό Χώρο Αυλιδείας Αρτέμιδος

Το Θέατρο Χαλκίδας, διοργανώνει για ένατη συνεχή χρονιά το...