Κυρία κυρία εσείς ποιον θα ψηφίζατε; – “Οδηγίες προς ναυτιλομένους” για τις Αμερικανικές εκλογές

*Το κείμενο γράφτηκε χθες 5 Νοεμβρίου
Σήμερα ένας μαθητής μου με ρώτησε αν έχω δει τι γίνεται με τις αμερικανικές εκλογές. Η αλήθεια είναι ότι πριν από λίγο άνοιξα τηλεόραση για να ενημερωθώ γενικότερα.
-Ποιος πιστεύετε θα βγει;
-Άγνωστο, του απάντησα.
-Εγω πάντως αν ήμουν στην Αμερική θα ψήφιζα Τραμπ.
Αυτή η μικρή στιχομυθία, που τόσο αβίαστα χάριζε μία ψήφο στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος και υποκινητής για την αιματηρή εισβολή στο Καπιτώλιο έναντι της γραφειοκράτισσας Καμάλα Χάρις μου γέννησε κάποιες σκέψεις υπό τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων.
*
Υπάρχει ορθολογιστικό κριτήριο στις εκλογές;
Ναι αλλά όχι πάντα και όχι από όλους .
Διακυβεύονται ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και η εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο της Ουκρανίας και του Ισραήλ;
Σαφώς.
Έχουν εξουθενώσει οικονομικά τον μέσο Αμερικανό ψηφοφόρο αυτές οι εμπλοκές στους πολέμους ;
Ναι.
Αναμένουν οι Ρώσοι και οι Κινέζοι σε αναμμένα κάρβουνα το αποτέλεσμα ;
Προφανώς. Οι Ρώσοι μάλιστα στο παρελθόν έχουν επηρεάσει το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών εκλέγοντας τον Τραμπ έναντι της Χίλαρι Κλίντον.
Θέλουν οι Ρώσοι πάλι τον Τραμπ;
Σαφώς, γιατί η εκλογή Τραμπ σημαίνει διευκόλυνση των Ρώσων στην Ουκρανία είτε με την άσκηση οικονομικών πιέσεων (διακοπή χρηματοδότησης κλπ) προκειμένου ο Ζελενσκι να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Τραμπ, Πούτιν και ο Ιλόν στη μέση. Οι συμμαχίες καθορίζουν πολλά.
Οι Κινέζοι είναι ουδέτεροι μιας και οι υψηλοί δασμοί ως μέσο πίεσης/ τιμωρίας είναι αναμενόμενο όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα αφού ΗΠΑ και Κίνα ανταγωνίζονται στον τομέα του εμπορίου.
Ελληνοτουρκικά
Η Χάρις κινείται με βάση τις βασικές αρχές του διαμορφωμένου διεθνούς συστήματος, γεγονός που σημαίνει ότι αναγνωρίζει την σημασία της πολυπληθούς Τουρκίας αλλά και τον ρόλο της εντός του ΝΑΤΟ, χωρίς ωστόσο να παραβλέπονται οι ρήξεις που έχουν υποστεί οι σχέσεις των δύο χωρών μέχρι και την πιο πρόσφατη προεδρία Μπάιντεν με τον πόλεμο στο Ισραήλ να παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτό.
Υπήρξαν κλυδωνισμοί στις σχέσης ΗΠΑ-Τουρκίας λόγω Ρωσίας-Ουκρανίας ;  Βεβαίως, δεν αποτελεί τυχαίο γεγονός ότι οι ΗΠΑ  δεν τους έδωσαν τα F-35 που ζητούσε διακαώς ο Ερντογάν.
Ο Τραμπ από την άλλη είναι σαφώς πιο “χαμαιλέοντικός” γεγονός που ενδεχομένως να ευνοήσει την Ελλάδα και τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Ας μη ξεχνάμε και τον ρόλο του Ισραήλ και τις τεταμένες σχέσεις Νετανιαχου- Ερντογάν.
Κεφάλαιο Τραμπισμός:
όπως λέμε αυταρχισμός. Με εκ νέου εκλογή του Τραμπ να μην ξεχνάμε ότι ισχυροποιούνται όλοι οι κάπως πιο “σκληροπυρηνικοί” και ακραίοι ιδεολογικά ηγέτες εκλεγμένοι και μη, πχ Λεπέν, Μελόνι κλπ οι οποίοι σε ζητήματα εσωτερικής πολιτικής όπως ανθρώπινα δικαιώματα και διαχείριση μεταναστευτικής πολιτικής . Χαρακτηριστικό παράδειγμα των πρώτων το δικαίωμα στις αμβλώσεις που αποτελεί φλέγον ζήτημα για κάθε ρεπουμπλικανό υποψήφιο και στο οποίο ο Τραμπ έχει ταχθεί κατά. Με έναν ενδεχόμενο αποκλεισμό των αμβλώσεων σε εθνικό αμερικανικό επίπεδο να είναι κάτι παραπάνω από πιθανός.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι μία Προεδρία Τραμπ σίγουρα δεν μπορεί να είναι προβλέψιμη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Share

Επικοινωνία

Email: info@evia-press.gr

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6941431497

Αφήστε μας το μήνυμα σας σε αυτό το τηλέφωνο και ένας συνεργάτης μας θα σας καλέσει άμεσα

spot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα Θέματα
Σχετικά

Καμιά σιωπή

  Για να εκτεθείς στο "γυαλί" όπως λένε, δεν είναι...

Παθητική ζήλια: Το δηλητήριο της ψυχής

Γράφει ο π. πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Αργύρης   Η παθητική ζήλια είναι...

Τα διαστημόπλοια θα ήτο μία κάποια λύσις

Σε αφιλόξενη πόλη έχει μετατραπεί η Χαλκίδα τόσο για...

Μετ΄επιστροφής

Οι άνθρωποι δοκιμάζονται..οι προτεραιότητες μετακινούνται..η ζωή τους ανατρέπεται και...