Πολυδιάστατος, αιρετικός, ασυνεπής μόνο με τις λογοτεχνικές συμβάσεις, μείκτης πολλών γλωσσών και επινοητής λέξεων ή φράσεων, αντιμυθιστορηματικός και λεξιπλάστης ο Γιάννης Σκαρίμπας. Διεθνούς αναγνώρισης χωρίς ο ίδιος να το επιδιώξει για να αυτοεξυμνηθεί ως μεγάλος ποιητής.
Χαλκιδέος χωρίς να είναι. Ταξιδεμένος, πάνω σε καράβια και γλάρους που έγιναν κάτω απ΄την πένα του ευρηματικά γραπτά, πεζά και έμμετρα, χωρίς να έχει ταξιδέψει. Αμιγώς αντισυμβατικός και σατιρικός μέχρι η πικρία που πήγαζε απ΄τα γραπτά του να αγγίξει κατάσαρκα όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν από κοντά. Με ιστορική κρίση, μέσα από το άκρως αποκαλυπτικό βιβλίο του “Το ΄21 και η αλήθεια”. Ακατανόητος για πολλούς και για πολλούς σκληρός επικριτής του κοινωνικού κατεστημένου της εποχής του. Ευαίσθητος όπως και οι Καραγκιοζοφιγούρες του, δείγμα μιας αιώνιας παιδικότητας αλλά και ευθυκρισίας για την κοινωνία που ζούσε με τις παγιωμένες, θρησκευτικές της αντιλήψεις.
“΄Ισως ο Σκαρίμπας να παλιώσει, αν ποτέ παλιώσει και ο Σαρλώ. Κ΄ίσως η παρουσία του Καραγκιόζη στη ζωή του Χαλκιδέου συγγραφέα να μην είναι αποτέλεσμα τυχαίας συνάντησης” όπως γράφει ο Στέφανος Σταμάτης στο σημείωμα του “Σόλο του Φίγκαρω”.
Αυτά και πολλά άλλα ήταν και είναι ο μπαρμπα Γιάννης, που ύμνησε τη Χαλκίδα όσο κανένας άλλος.΄Ισως όμως ποτέ να μην είναι αργά. Η Χαλκίδα στο πλαίσιο της κήρυξης του Ετους Σκαρίμπα τον γιορτάζει όπως του πρέπει. Σύλλογοι, ντόπιοι ποιητές, λογοτεχνικοί μελετητές, Δήμος και Περιφέρεια Στερεάς ξεδιπλώνουν τον άνθρωπο – συγγραφέα μέσα από εκδηλώσεις που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον ένος ικανοποιητικού σε αριθμό κοινού.
Μία απ΄αυτές στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου όπου με πρωτοβουλία του Θεάτρου Χαλκίδας παρουσιάστηκε στη Χαλκίδα και μια άλλη πτυχή του, η θεατρική.
“Ο ποιητικός και θεατρικός Γιάννης Σκαρίμπας”που υποστηρίχτηκε από την Περιφέρεια Στερεάς και τον σύλλογο των “Φίλων του Γιάννη Σκαρίμπα” ήταν μια αξιόλογη προσέγγιση στο πλαίσιο της ανάδειξης της πολυσύνθετης προσωπικότητάς του. Εκτός από τις ομιλίες της προέδρου του Θεάτρου Χαλκίδας Ζ.Λιβανίου, της Σ.Παπαγεωργοπούλου και της Ε.Φωτιά εκ μέρους του Δ.Σ του Συλλόγου “Φίλοι του Γιάννη Σκαρίμπα” τα μέλη του εργαστηρίου του Θεάτρου Χαλκίδας παρουσίασαν ένα θεατρικό αναλόγιο από δύο έργα του: “Ο ήχος του κώδωνος” και ο “Πάτερ Συνέσιος” σε σκηνοθεσία Μ.Καραντζά.
Η φωνή της Τάνιας Κικίδη και του Νίκου Παχή που ανέδειξαν τέσσερα από τα μελοποιημένα ποιήματά του, καθήλωσαν και χάρισαν έναν επίλογο, αντάξιο του “Χαλκιδοαυγιοευθυμιώτη ποιητή” , όπως τον αποκαλεί ο Κώστας Μπαϊρακτάρης, πρόεδρος του Συλλόγου “Φίλoι του Γ.Σκαρίμπα” προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στο ακροατήριο για την ερμηνευτική τους απόδοση.
“Καλούμε την ευβοϊκή και την ελλαδική κοινωνία να ακουμπήσει στο πολύγλωσσο και σκαριμπικό έργο, να μεθέξει από συγκίνηση αισθητική, να χαρεί τους παλμούς του και κάποιες από τις χρυσοϊνες του να πιάσει, σπεύδοντας όμορφες δημιουργίες να ποιήσει και με τα μάγια του ως “έξω από τα όρια του κόσμου” δυνατά να φτερακίσει.” γράφει στον λόγο του ο πρόεδρος του Συλλόγου “Φίλοι του Γιάννη Σκαρίμπα” Κώστας Μπαϊρακτάρης ενώ αναφέρεται στο έργο για την προώθηση του Σκαρίμπειου έργου λέγοντας: “Φροντίσαμε να προωθηθούν ζητήματα όπως της κριτικής προσέγγισης της πραγματικότητας, των φιλειρηνικών – αντιπολεμικών στάσεων, της αλληλεγγύης μεταξύ των απλών ανθρώπων και της τέχνης για την αφύπνιση των απλών ανθρώπων”