Ο Ντέμης Χασάμπης βραβεύθηκε με το βραβείο Νόμπελ Χημείας για το 2024.
Ο 48χρονος νευροεπιστήμονας θεωρείται μεταξύ των πιο επιδραστικών στον κόσμο από το περιοδικό Time
Ο 48χρονος Ντέμης Χασάμπης νευροεπιστήμονας κατάγεται από την Κύπρο, από τη μεριά του πατέρα του και από τη Σιγκαπούρη από την πλευρά της μητέρας του.
Το πλήρες όνομά του είναι Δημοσθένης (Demosthenes) Χασάμπης και γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1976. Είναι ερευνητής τεχνητής νοημοσύνης, νευροεπιστήμονας, σχεδιαστής ηλεκτρονικών παιχνιδιών, επιχειρηματίας και κορυφαίος παίκτης του σκάκι και του γκο σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως αναφέρεται στη σελίδα του στη Wikipedia.
Η επιδραστικότητά του απογειώθηκε στον ίδρυσε την εταιρεία DeepMind, η οποία μετέπειτα αγοράστηκε από την Google. Σήμερα ο Χασάμπης ανήκει στο δυναμικό της Google και το 2024, το περιοδικό Time τον συμπεριέλαβε στους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους στον κόσμο, στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Ο Χασάμπης ολοκλήρωσε το σχολείο στην ηλικία των 16 ετών – νωρίτερα από το προβλεπόμενο λόγω των επιδόσεών του – και ξεκίνησε να εργάζεται ως προγραμματιστής παιχνιδιών. Κατόπιν απέκτησε το πτυχίο του στην επιστήμη υπολογιστών από το πανεπιστήμιο του Cambridge και το 1998 ίδρυσε την εταιρεία Elixir Studios. Συνέχισε με διδακτορικό στην γνωσιακή νευροεπιστήμηαπό το Πανεπιστημιακό Κολέγιο Λονδίνου και συνέχισε την έρευνα σχετικά με τη νευροεπιστήμη και την τεχνητή νοημοσύνη ως επισκέπτης ακαδημαϊκός στο MIT (Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασσαχουσέτης) και στο Χάρβαρντ.
Το 2010, ο Χασάμπης μαζί με τους Σέιν Λεγκ και τον Μουσταφά Σουλεϋμάν συνίδρυσε την εταιρεία DeepMind στο Λονδίνο, με αντικείμενο της εταιρείας την τεχνητή νοημοσύνη. Αργότερα, η DeepMind εξαγοράσθηκε από τη Google, στην οποία ο Χασάμπης εργάζεται έως σήμερα.
«Θα περίμενα άμεσα τα πρώτα φάρμακα σχεδιασμένα από τεχνητή νοημοσύνη»
Μιλώντας ως γκουρού στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, ο Χασάμπης έχει αναφερθεί επανειλημμένως στα οφέλη της εφαρμογής της στην Ιατρική: «Θα περίμενα, ίσως μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, τα πρώτα φάρμακα σχεδιασμένα από τεχνητή νοημοσύνη στην κλινική», έλεγε σε συνέντευξή του τον περασμένο Μάιο.
Παλαιότερα, είχε δηλώσει ότι η Google θα δαπανήσει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια για να αναπτύξει τους τομείς της με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. «Τα οφέλη των μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης, ανακαλύψεις όπως η ανακάλυψη φαρμάκων, πρόκειται να υπερκαλύψουν κατά πολύ αυτά τα κόστη μακροπρόθεσμα», είχε πει χαρακτηριστικά. Η DeepMind είναι υπεύθυνη για μερικές από τις μεγαλύτερες προόδους της Google στην έρευνα της τεχνητής νοημοσύνης. Μετά τη συγχώνευση με τις άλλες μονάδες AI της Google πέρυσι, η DeepMind ηγείται τώρα των προσπαθειών της εταιρείας για το Gemini, το θεμελιώδες μοντέλο AI που ανταγωνίζεται το OpenAI.
πηγή: LIFO.gr