Ο διαπρεπής μαθηματικός κ. Δημήτρης Χριστοδούλου στη Χαλκίδα

Ο κ. Χριστοδούλου έχει τιμηθεί  με το “μαθηματικό Νόμπελ” Shawn Prize

Σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε στην διάλεξη-ομιλία του παγκοσμίου φήμης Μαθηματικού κ. Δημήτρη Χριστοδούλου , την Κυριακή 3 Μαρτίου 2024 , ώρα 7 το βράδυ , που δοθεί στο Αμφιθέατρο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος , στην Χαλκίδα με θέμα “Η Πυθαγόρεια μουσική, αριθμητική και γεωμετρία” .

Θα παραστεί ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνης Σπανός οποίος θα παραδώσει τιμητική πλακέτα στον ομιλητή. Επίσης θα τιμηθεί και από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία , που θα εκπροσωπηθεί από τον Προέδρο του παραρτήματος Χαλκίδας κ. Ι. Ρίζο.
Η διάλεξη θα δοθεί στα πλαίσια του Φεστιβάλ της χορωδίας Πυθαγόρειος Αρμονία Χαλκίδας του Εξωραϊστικού Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Κανήθου.

Δύο λόγια για τον ομιλητή:

Τα Μαθηματικά δεν τα περιέλαβε ο Νόμπελ στις επιλέξιμες για Νόμπελ Επιστημονικές περιοχές . Το κενό αυτό το κάλυψε το βραβείο Shaw ( Shaw Prize, https://www.shawprize.org/ ) που καθιερώθηκε το 2004 με τα ίδια αυστηρά κριτήρια των βραβείων Νόμπελ και το ίδιο χρηματικό έπαθλο, ένα εκατομμύρια δολάρια. Ο κ. Δημήτρης Χριστοδούλου τιμήθηκε το 2011 με το Shaw Prize στα Μαθηματικά, δηλαδή με βραβείο « Νόμπελ» στα Μαθηματικά , και αυτό ανεβάζει την Εθνική μας υπερηφάνεια .

Ένα σύντομο βιογραφικό του διαπρεπή Έλληνα Μαθηματικού κ. Δημήτρη Χριστοδούλου 

Από τους σημαντικότερους εν ζωή μαθηματικούς στον κόσμο. Στα είκοσι του χρόνια αναγορεύτηκε διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Princeton. Ασχολήθηκε με κάποια από τα δυσκολότερα θέματα της Μαθηματικής Φυσικής όπως είναι η υφή του Χωροχρόνου και οι εξισώσεις της ροής των ρευστών. Έχει λάβει μερικά από τα σημαντικότερα βραβεία που απονέμονται σε μαθηματικούς.

Ο Δ. Χριστοδούλου γεννήθηκε στην Αθήνα στις 19 Οκτωβρίου 1951 και πήρε το διδακτορικό του στη φυσική από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον το 1971 με επιβλέποντα τον Τζων Α. Xουήλερ.

Η έρευνά του αφορά τη Θεωρία των Μερικών Διαφορικών Εξισώσεων, της Διαφορικής Γεωμετρίας, της Θεωρίας της Γενικής Σχετικότητας, των εξισώσεων του Einstein καθώς και της Μηχανικής των ρευστών.

Ήταν 17 ετών όταν άφησε πίσω την Ελλάδα για μεταπτυχιακές σπουδές στη φυσική στο Πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ, ήταν μόλις στη Β’ Λυκείου τότε. Ολοκλήρωσε το διδακτορικό του μέσα σε 3 χρόνια και το μέλλον ήταν μπροστά του.

Το 1972, αν και μόλις 22 ετών επέστρεψε στην Ελλάδα ως καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παραιτήθηκε μετά από μικρό χρονικό διάστημα για την επόμενη στάση της καριέρας του, ως ερευνητής στο CERN στη Γενεύη.

Μετά από ένα χρονικό διάστημα σε προσωρινές θέσεις στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας, στο CERN και στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για τη Φυσική, ο Χριστοδούλου έγινε καθηγητής των Μαθηματικών, πρώτα στο Πανεπιστήμιο του Syracuse και μετά στο Ινστιτούτο Courant και στο Πρίνστον. Ολοκλήρωσε τη σταδιοδρομία του ως καθηγητής των Μαθηματικών και της Φυσικής στο Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο (ETH) της Ζυρίχης, ένα από τα μεγαλύτερα και σπουδαιότερα της Ευρώπης.

Έχει αναγορευθεί σε Επίτιμο Διδάκτορα σε πλειάδα Πανεπιστημίων όπως το Brown University, το Boston University, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ.α.

Η διδακτορική του διατριβή περιείχε την κεντρική ιδέα, που οδήγησε στη συνέχεια τον S. Hawking, τον J. Bekenstein και άλλους στη τελική διατύπωση της θερμοδυναμικής των Μελανών Οπών και της ακτινοβολίας Hawking.

Στο πλαίσιο της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας, έχει αποδείξει (σε συνεργασία με τον S. Kleinerman), την ευστάθεια του χωρόχρονου Minkowski στον οποίο ζούμε και έχει διατυπώσει αυστηρά θεωρήματα σχετικά με τον σχηματισμό των Μελανών Οπών.

Το 2011 του απενεμήθη το βραβείο Shaw, εκ των πιο σημαντικών βραβείων, γνωστό ως το «Νόμπελ της Ασίας», για το σύνολο της προσφοράς του στα Μαθηματικά, το 2008 το βραβείο Αστρονομίας Tomalla, το 1999 το βραβείο Bocher της Αμερικανικής Μαθηματικής Εταιρίας, το 1993 το βραβείο του Ιδρύματος Mac Arthur για τα Μαθηματικά και τη Φυσική.

Τον Ιούλιο του 2000 δέχθηκε το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. (Το Τάγμα του Φοίνικος απονέμεται από την ελληνική κυβέρνηση σε Έλληνες πολίτες που υπερέχουν στις τέχνες και τις επιστήμες.)

Είναι μέλος της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών.

Το 2021 τού απονεμήθηκε από τη Διεθνή Ένωση Μαθηματικής Φυσικής το βραβείο Ανρί Πουανκαρέ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Share

Επικοινωνία

Email: info@evia-press.gr

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6941431497

Αφήστε μας το μήνυμα σας σε αυτό το τηλέφωνο και ένας συνεργάτης μας θα σας καλέσει άμεσα

spot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα Θέματα
Σχετικά

Επισκευές στο Δ.Α.Κ Χαλκίδας «Μελίνα Μερκούρη» από τον Δήμο Χαλκιδέων

  Αυτοψία στο Δ.Α.Κ Χαλκίδας «Μελίνα Μερκούρη» πραγματοποίησε σήμερα, Πέμπτη...

Εύβοια: Νέα τηλεφωνική απάτη : Αποσπούν στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών

Νέα τηλεφωνική απάτη έχει προκύψει στην περιοχή της Χαλκίδας...

Εύβοια: Αγγελούδι στον ουρανό η Μαρία Κασσιανή

Στη γειτονιά των αγγέλων ταξίδεψε η μικρή Μαρία Κασσιανή...