Ωρεοί Ευβοιας: Στο φως τμήμα πρωτοβυζαντινής βασιλικής εκκλησίας του 6ο αιώνα

Την εποχή που χρονολογείται το εύρημα η επισκοπή Ωρεού υπαγόταν, μαζί με τις υπόλοιπες τέσσερις επισκοπές της Εύβοιας, στη μητρόπολη Κορίνθου

Ένα πολύ σημαντικό εύρημα, που δίνει σημαντικές πληροφορίες, ήρθε στο φως στους Ωρεούς της Εύβοιας κατά την διάρκεια αποχετευτικών εργασιών που πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι. Ο λόγος για ένα τμήμα πρωτοβυζαντινής βασιλικής εκκλησίας χρονολογείται στον 6ο αιώνα.

Συγκεριμένα εντοπίστηκαν εντός του οικισμού των Ωρεών και πλησίον του Κάστρου, θεμέλια τοιχίων που σχημάτιζαν αψίδα σε κάτοψη. Το δάπεδο της βασιλικής ήταν στρωμένο με πλίνθους, οι τοίχοι είναι κατασκευασμένοι με αδρούς και ημίεργους λίθους, κεράμους και πηλό, ενώ εξωτερικά φέρουν λεπτό στρώμα επιχρίσματος.

Στα σημεία γενέσεως του τόξου της αψίδας υπάρχουν δύο ογκώδεις πεσσοί, από τις εσωτερικές πλευρές των οποίων ξεκινούν δύο αναβαθμοί.

Κατά την ανασκαφική έρευνα βρέθηκαν επίσης δύο σιδερένιοι σταυροί καθώς και μία χάλκινη στεφάνη πολυκάνδηλου που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.Ένα επίσης σημαντικό στοιχείο που προκύπτει είναι ότι η εν λόγω βασική είναι «εγγεγραμμένη» σε παλαιότερο εκτεταμένο δημόσιο κτήριο, πιθανότατα μια ακόμη παλαιότερη βασιλική. Όλα αυτά θα διευρευνηθούν.

Την εποχή που χρονολογείται το εύρημα η επισκοπή Ωρεού υπαγόταν, μαζί με τις υπόλοιπες τέσσερις επισκοπές της Εύβοιας, στη μητρόπολη Κορίνθου και η μελέτη του προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για την σχετικά άγνωστη εποχή στην περιοχή δείγματα της οποίας ήταν, μέχρι σήμερα, κάποια εκκλησιαστικά γλυπτά, κάποια από τα οποία είναι εντοιχισμένα σε νεώτερες εκκλησίες.

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η Επισκοπή του Ωρεού , μία από τις πρώτες Επισκοπές της Χριστιανικής Εκκλησίας Δεν έχει Καμία Σχέση με τους σημερινούς Ωρεούς , η Επισκοπή αυτή δημιουργήθηκε στην περιοχή της Αρχαίας Ιστιαίας η οποία βρισκόταν στην περιοχή του σημερινού Χωριού κατά τον 3 ο μ.χ. αιώνα . Η <> της Αρχαίας Ιστιαίας από τους Χριστιανούς είχε ως αποτέλεσμα την μετονομασία σε Ωρεός και την μετατροπή των δεκάδων Ειδωλολατρικών Ιερών σε Μοναστικά Κέντρων . Η Επισκοπή του Ωρεός ήταν άμεσα συνδεδεμένη με το Άγιο Όρος – Μονή Ξηροποτάμου την οποία ίδρυσαν Μοναχοί από την Μοναστική Κοινότητα Ξηροποτάμου Παπάδων ( αρχαίος Κάλλας ποταμός )- καθώς όλη η περιοχή του Χωριού Παπάδες είχε παραχωρηθεί για εκμετάλλευση στην Μονή Ξηροποτάμου . Το σημερινό Χωριό Παπάδες πήρε αυτό το όνομα από την παρουσία επί χίλια και πλέον έτη Μοναχών και Παπάδων της Επισκοπής του Ωρεός . Οι σημερινοί Ωρεοί δημιουργήθηκαν κατά το 1400 μ.χ. από τους Βενετούς , οι οποίοι προηγουμένως είχαν καταστρέψει ολοκληρωτικά τον Ωρεός στο σημερινό Χωριό Παπάδες .Δεν υπάρχει καμία Ιστορική αναφορά που να ταιριάζει με τον γεωγραφικό χώρο στους σημερινούς Ωρεούς , Ας βοηθήσουμε λοιπόν στην αποκατάσταση της ιστορικής Αλήθειας για το Καλό της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Share

Επικοινωνία

Email: info@evia-press.gr

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6941431497

Αφήστε μας το μήνυμα σας σε αυτό το τηλέφωνο και ένας συνεργάτης μας θα σας καλέσει άμεσα

spot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα Θέματα
Σχετικά

Ταξίδι μετά.. μουσικής

Δεκαέξι τραγούδια σε άριστη απόδοση από την Παραδοσιακή Χορωδία...

Εύβοια: Αγγελούδι στον ουρανό η Μαρία Κασσιανή

Στη γειτονιά των αγγέλων ταξίδεψε η μικρή Μαρία Κασσιανή...

Οι ΜΑΝΤΑΡΑ live στο Τέχνης Δρώμενα

Οι ΜΑΝΤΑΡΑ με την ξεχωριστή τους μουσική αγγίζουν τις...