Πώς άρχισε το κίνημα και ποια είναι τα πιστεύω τους. Η ιστορία τους και πως συνδέονται με τους Παλαιοχριστιανούς της ορεινής Κορινθίας.
Ηυπόθεση των Παλαιοχριστιανών που ζούσαν στην ορεινή Κορινθία απασχολεί την επικαιρότητα. Οι Αρχές προσπαθούν να βρουν την άκρη του νήματος στην υπόθεση και να αποκλείσουν το ενδεχόμενο διάπραξης αδικημάτων.
Δίχως αμφιβολία εκείνο που δεδομένα έχει προκαλέσει εντύπωση είναι ο τρόπος ζωής αυτών των ανθρώπων. Οι εικόνες που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας δείχνουν μια οικογένεια να ζει ουσιαστικά μέσα σε ένα λαγούμι.
Ο «πατριάρχης» λέει πως ζουν στα πρότυπα των Άμις, ή των ρωσικών προτύπων των «παλαιοχριστιανών» της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Ποιοι είναι όμως οι Άμις (στα αγγλικά: Amish);
Πρόκειται για τα μέλη μιας χριστιανικής ομολογίας της αναβαπτιστικής προτεσταντικής παράδοσης, που εμφανίστηκε τον 17ο αιώνα στην Ελβετία και στη Γερμανία.
Ανήκουν στη Ριζοσπαστική Μεταρρύθμιση, δηλαδή στην προσπάθεια επιστροφής στην πνευματικότητα και απλότητα της πρώτης Χριστιανικής Εκκλησίας. Είναι στενά συνδεδεμένοι, αλλά ανεξάρτητοι από τις εκκλησίες των Μεννονιτών. Γενικά είναι συντηρητικοί Χριστιανοί και γνωστοί για τους απλούς τρόπους διαβίωσης.
Πιο συγκεκριμένα, επιλέγουν την απλή στάση ζωής, την απλή ενδυμασία και την απροθυμία να υιοθετήσουν πολλές ανέσεις της σύγχρονης τεχνολογίας. Αγωνίζονται για την ανεξιθρησκία και είναι ειρηνιστές.
Πως άρχισε το κίνημα των Άμις
Το κίνημα των Άμις είναι αναβαπτιστικό κα εμφανίστηκε πρώτη φορά στη Ζυρίχη το 1525.
Το κίνημα ξεκίνησε όταν ο Κόνραντ Γκρέμπελ και ο Γκέοργκ Μπλάουροκ αλληλοβαφτίστηκαν και στη συνέχεια βάφτισαν μία ομάδα ανθρώπων. Αυτό το έκαναν γιατί θεωρούσαν το βάπτισμα των παιδιών άκυρο.
Το αναβαπτιστικό κίνημα ονομάστηκε αρχικά ως «Ελβετική Αδελφότητα», ενώ στη συνέχεια πήρε το όνομα «Μεννονίτες».
Το 1963, όμως, ξέσπασε μεταξύ των Ελβετών και των Νοτιο-γερμανών Μεννονιτών μία διαμάχη, σχετικά με το ζήτημα της πειθαρχίας εντός της εκκλησίας. Ο Γιάκομπ Άμμαν, ένας από τους Πρεσβύτερους της εκκλησίας, ζήτησε αυστηρότερη μεταχείριση για όσα μέλη της εκκλησίας είχαν αμαρτήσει.
Ο ίδιος ο Άμμαν επιχείρησε να επαναφέρει τις ισορροπίες και να μην ενταθεί το σχίσμα. Όμως, η ρήξη βρισκόταν ήδη σε προχωρημένο στάδιο. Κατά συνέπεια οι οπαδοί του Άμμαν αποσπάστηκαν από την εκκλησία και αποκαλούνται από τότε μέχρι και σήμερα «Άμις».
Λόγω διώξεων πολλοί από τους Άμις αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στη Βόρεια Αμερική κατά το 18ο και το 19ο αιώνα, και ιδιαίτερα στην Πολιτεία της Πενσυλβάνιας, όπου υπήρχε ανεξιθρησκεία.
Στο τέλος του 19ο αιώνα, η Αμερική μπήκε σε μία νέα τροχιά εξέλιξης και προόδου. Όλο αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εκ νέου διάσπαση των Άμις, σε δύο κατηγορίες στους Άμις της Παλαιάς Τάξης και στους Μεννονίτες Άμις. Η ειδοποιός διαφορά των δύο ομάδων που δημιουργήθηκαν, αφορούσε το κατά πόσο θα ακολουθήσουν ή όχι τον εκσυγχρονισμό. Αυτή η διαδικασία διαίρεσης διήρκεσε αρκετές δεκαετίες.
Τα «πιστεύω» των Άμις
Δύο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των Άμις. Το πρώτο είναι η απόρριψη του «Hochmut» (υπερηφάνεια, αλαζονεία, υπεροψία), το δεύτερο είναι ο μεγάλος σεβασμός που έχουν για το «Demut» (ταπεινοφροσύνη) και το «Gelassenheit» (γαλήνη, ηρεμία πνεύματος, ησυχία), και το οποίο συχνά ονομάζεται ως «υποταγή».
Ο πιστός δεν πρέπει να εξυψώνει τον εαυτό του, αλλά αντ’ αυτού θα πρέπει να υποτάσσεται στο θέλημα του Θεού και της εκκλησίας. Όλο αυτό το δόγμα το υπηρετούν μέσα από τους κανόνες της ομάδας, που ακολουθούν κατά γράμμα.
Σημαντικό στοιχείο για την κοινότητα των Άμις είναι ο αντιατομικισμός. Για αυτό το λόγο τείνουν να απορρίπτουν την τεχνολογία, όπου θα τους έδινε τη δυνατότητα να λειτουργούν ως μονάδες, χωρίς να έχει ανάγκη το ένα μέλος το άλλο.
Σημαντική προϋπόθεση για να γίνει κάποιος μέλος των Άμις είναι το βάπτισμα με ελεύθερη βούληση. Αυτό συμβαίνει συνήθως στις ηλικίες μεταξύ 18 και 23.
Ταυτόχρονα, ο γάμος είναι δυνατός μόνο μεταξύ μελών της κοινότητας. Οι κανόνες της εκκλησίας πρέπει να τηρούνται από όλους, και αυτοί καλύπτουν τις περισσότερες πτυχές της καθημερινότητας τους.
Τα μέλη της εκκλησίας των Άμις δεν προβάλουν καμία αντίσταση και δεν εκτελούν οποιοδήποτε είδος στρατιωτικής θητείας.
Ο πληθυσμός των Άμις και οι γλώσσες τους
Το 2020 ο συνολικός πληθυσμός των Άμις της Παλαιάς Τάξης ήταν 350.665, εκ των οποίων 345.000 ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και σχεδόν 6.000 στον Καναδά.
Οι ίδιοι συνήθως έχουν μεγάλες οικογένειες, ανάλογα με την υποομάδα, μεταξύ έξι και εννέα παιδιών κατά μέσο όρο. Νέοι θέλουν να ενταχθούν στην ομάδα, με αποτέλεσμα να υπάρχει ισχυρή πληθυσμιακή ανάπτυξη.
Περιοχές με σημαντικούς πληθυσμούς είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ιδιαίτερα οι πολιτείες Πενσυλβάνια, Οχάιο και Ιντιάνα, καθώς και της καναδικής επαρχίας του Οντάριο.
Οι περισσότεροι Άμις μιλούν μεταξύ τους μια Γερμανική διάλεκτο που ονομάζεται γερμανικά της Πενσυλβανίας, ενώ μια μικρή μειονότητα μιλάει μια ελβετική διάλεκτο της περιοχής της Βέρνης ή μια Αλσατική διάλεκτο. Παράλληλα, μια αρχαία παραλλαγή της επίσημης Γερμανικής χρησιμοποιείται ως ιερή γλώσσα στην κοινότητα, για αναγνώσεις της Βίβλου και λειτουργίες. Με άτομα που δεν ανήκουν στην κοινότητα τους επικοινωνούν στα Αγγλικά.